+ Предложи новина
15.02.2018

МОН поема разходите на 16 хиляди пътуващи учители

МОН поема разходите на 16 хиляди пътуващи учители

  Разходите на всички пътуващи учители занапред ще бъдат поети от просветното министерство, предвиждат промени в наредбата за условията за възстановяване на разходите за път и наем на педагогическите специалисти. Сега право да им бъдат възстановени транспортните разходи имат само учителите, които пътуват, за да преподават в по-малко населено място от това, в което живеят. За такова в момента е определено селище до 5000 души. Педагозите, които пътуват до по-голям град, могат да бъдат овъзмездени само при положение че разходите им се поемат от бюджета на съответното училище. Така напълно гарантирани са само разходите на 75% от пътуващите педагози, работещи в 50% от детските градини и 45% от училищата у нас, показват данните на МОН. С новите поправки в наредбата на практика се дава възможност и на останалите 25% от пътуващите учители да се възползват от това право. Общо до училище у нас пътуват около 16 хиляди учители, сочат данните на министерството.

 Промените засягат и разпоредбите за наема на педагозите, който също се поема от държавата. В тях е уточнено, че разходите за наем по месторабота на учителите ще се възстановяват, когато работата е в населено място в общините, попадащи между 4-та и 8-а група съгласно наредбата за финансиране на институциите (досега нямаше подобни условия). В тази група попадат по-отдалечените, слабо населени или планински райони, с по-слабо развита пътна инфраструктура. Добавят се и две други условия - учителят, живеещ под наем и работещ в друго населено място, има право на възстановяване на разходите си за наем, ако той "или член от семейството му нямат собствено жилище в същото населено място". За пръв път се въвежда максимален размер на възстановяваните разходи за наем - те не могат да надвишават 200 лв. месечно.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ