+ Предложи новина
15.06.2021

МОН подлага на стрес тест за НВО учениците от 7 и 10 клас

 Стрес тест за стартирането на националните външни оценявания в 7. и 10. клас ще се проведе днес във всички учебни заведения, в които в сряда и петък предстоят важните изпити по български език и литература, и по математика. В уречен час всички екипи ще трябва с получената парола да влязат в системата, да изтеглят изпитните варианти и да ги разсекретят. Сухата тренировка е поискана от МОН, след като бяха засечени доста гафове на националното външно оценяване за четвъртокласниците, като имаше подменени файлове и на места деца бяха работили върху различни от действителните изпитни варианти.

 Стрес тестът ще се проведе през час за 7. и 10. клас – по начина, по който действително ще стартират изпитите на 16 и 18 юни. За първи път тази година НВО в края на основно образование и в края на първи гимназиален етап ще се проведат едновременно. Миналото лято за първи път десетокласниците трябваше да имат матура по новия закон, но тя бе отменена заради пандемията, както и НВО в 4. клас. Така на практика системата за първи път ще проведе двата изпита накуп.

 Най-сложна е организацията за средните училища, в които има и седмокласници, и десетокласници. В Пловдивска област те са около 50-ина. Първо ще бъдат пропуснати квесторите и учениците от 10. клас, за които изпитът стартира в 8 часа. След това същото ще се повтори за седмокласниците, които ще започнат работа по изпитните варианти в 9 часа. Директори на учебни СУ под тепетата са ги разделили на отделни етажи. За всички останали ученици и 16, и 18 юни, когато всичко ще се повтори за НВО по математика, са неучебни.

 Около 5980 седмокласници се очаква да държат НВО тази година. Те отново ще са в своето училище. В кампанията участват общо 140 учебни заведения в Пловдивска област, като учениците са разпределени в 611 зали за изпитите по български език и литература, и математика. Служебните лица, които ще обезпечат провеждането и информационната сигурност, са в училища, в които не преподават. Ангажирани са 2534 човека.

Освен двата задължителни изпита, в деня между тях – 17 юни, 130 седмокласници ще се явят и на НВО по чужд език по свое желание.  И за изпита по английски е спазено правилото за дистанция от поне 1,5 м между работните места и ще се ползват общо 20 зали в 17 училища, където има повече постъпили заявления.

 Десетокласниците, на които им предстои първо НВО, са 4905 от 74 училища в Пловдивска област. Разпределени са в 541 зали по български език и литература и по математика. Квесторите ще са1949. Всички ученици полагат изпитите в своето школо, а квесторите и служебните лица са в други учебни заведения.

 НВО по желание по чужд език за десетокласниците е на 17 юни, както за 7. клас. За него са определени 14 училища-центрове, където  гимназистите са разпределени в 31 зали. 160 десетокласници ще са в 22 зали по английски език – за ниво от А1 до В1.1 според паралелките, в които учат. Други 12 ще държат НВО в  3 зали по руски, 14 - в 4 зали по немски език, само двама са поискали НВО по испански, а единствен десетокласник ще държи матура по италиански.

 Вече е в ход и офанзивата за НВО по желание за десетокласниците по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – по график до 15 юни. Да се явят обаче са пожелали нищожна част от учениците от 10. клас  в Пловдивска област – едва 121. Един от тях е със специални образователни потребности. На задължителните изпити при специални условия ще се явят общо петима десетокласници с различни здравословни проблеми.

 Десетокласниците, които са в режим на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС), трябва да се явят в училище за НВО по български език и литература, и по математика. МОН настоява всички да положат изпитите, тъй като са на изхода на образователна степен – първи гимназиален етап, и така е по закон. Директорите обаче се затруднени как да осигурят присъствието, след като по създадените регламенти вече са разрешили учениците да не са в учебните сгради.

 Пловдив е сред първенците по желаещи за ОРЕС в цялата страна, като в края на учебната година при разхлабване на мерките и връщане на все повече ученици в клас имаше вълна от заявления от зрелостници и десетокласници да си останат у дома с мотив пандемията. Пловдивски директори признават, че трудно сега мотивират учениците от 10. клас да се явят на НВО, а в паралелка има по трима-четирима в ОРЕС. Създава се и чувство за несправесливост у останалите. В 7. клас проблемът не е толкова голям, защото резултатите на НВО са решаващи за тях - в коя гимназия ще продължат обучението си.

 В масовия случай при десетокласниците обаче те са без значение, защото не влияят на годишния успех, нито пък на дипломата по-късно. Важни са само за тези, които ще изберат да прекъснат образованието си на този етап – за тях ще се впишат като матура в документа зазавършен първи гимназиален етап. Как ще се представят е от значение и за възпитаниците на обединените училища, където се учи до 10. клас. Учениците от тях, които искат да продължат, ще се борят с постиженията си от НВО за място в допълнителния прием на гимназиите. Миналата година след отпадането на тестовете в 10. клас решението бе да се зачете успехът от дипломата им за годината. В Пловдивска област учениците от обединените училища нямат и 100, а освен това опитът показва, че и малко от тях продължават образованието си.

Източник: www.marica.bg

 

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
География на Европа
Индивидуално обучение по Английски език Варна
Балетна школа София Модерен Балет
Школа Балет Пловдив
Школа по Английски за деца
Езикови курсове по Немски
Учене на Английски
Частна детска градина София Младост 4
Курсове Френски
Народни танци за деца София
Индивидуални тренировки по Зумба в Пловдив
Учител по Китара София
Курс по Италиански език
Спортни танци
Балетна школа София педагог
Online Английски
Хот Йога
Народни танци София Бели брези
Гръцки език София
Танцови школи в София
Примерни тестове по История
Тренировки по Футбол
Курсове по Английски за деца
Английски език в Англия
Компютърни курсове Плевен
Онлайн обучение по Английски
Народни танци за начинаещи Шумен
Индивидуални уроци по Английски език София
Курсове по Български
Курсове по Немски за деца
Клуб по Спортни танци Плевен
Тестове по История
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ