+ Предложи новина
19.04.2017

МОН подготвя видео, което обяснява как да кандидатстват седмокласниците

МОН подготвя видео, което обяснява как да кандидатстват седмокласниците

 Специално видео, в което се обяснява как да кандидатстват седмокласниците, подготвя Министерството на образованието. Филмчето ще показва ключови моменти от подаването на документи, почти като клиповете на Централната избирателна комисия преди всеки вот в държавата. Пускат го заради новия момент в тазгодишната кампания - кандидатстването по електронен път. Очаква се филмът да е готов до 20 април и да започне разпространяването му. Това е станало ясно на среща миналата седмица в министерството, на която са дадени разяснения около кампанията. Днес и утре Регионалното управление по образование събира школските директори от областта на изнесена среща на Пампорово, за да даде на свой ред указания.

 Освен заради подаването на документи по електронен път, тази година кампанията за седмокласниците ще е по-натоварена, тъй като подават заявления всичките 5266 деца в областта. Преди се обработваха формулярите с подредбата на желаните училища и паралелки на между 2800 и 3100 ученици, останалите отпадаха заради двойки на националните външни оценявания или поради нежелание да кандидатстват и да сменят школото. По новия закон обаче основното образование вече приключва в 7. вместо в 8. клас и всички трябва да изберат нова паралелка, независимо дали са скъсани на малките матури. Могат да участват в балообразуването даже с двойки по двата предмета на изпитите, но с две тройки от дипломата, като така ще съберат 30 точки от максималните 500. За първи път и бележките от удостоверението за завършен седми клас ще се приравняват в точки, вместо обратно резултатите от външното оценяване да се преобразуват в оценки по шестобалната система. РУО вече обяви, че между 16 и 22 юни документи ще приемат 22 центъра в Пловдив и областта, които са рекорден брой и за първи път има изнесени по общините освен в областния град, Карлово и Асеновград.

 Тази седмица се очаква и решение за мерките срещу преписване на държавните зрелостни изпити, след като на съвещанието в МОН регионалните управления са дали свои препоръки. Пловдивското е направило разпределението на сградите и изпитните зали, така че да има най-много 3-4 училища, в които ще се проведе и НВО на седмокласници, и матура на абитуриенти. Даже и така обаче натовареността на експертите и директорите остава голяма, защото предстоят и четирите национални външни оценявания в 4. клас, а междувременно трябва да се приведат в действие и огласените миналата седмица 22 мерки срещу агресията в училище.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Разговорник на Английски
Матура Български език
Частни уроци по Френски Пловдив
Кандидат студентски изпити по География
Уроци по Салса Бургас
Частни уроци по Немски цени
Клуб по Народни танци в Шумен
Уроци по Рисуване за деца
Уроци по Турски език Стара Загора
Индийски танци
Онлайн уроци по Испански
Школа Балет Варна
Разговорен курс по Английски
Уроци по Английски онлайн за начинаещи
Школа по Английски език Стара Загора
Йога курсове Варна
Курсове по Английски Варна
Частна детска ясла София Витоша
Частна детска градина София Павлово
Компютърна грамотност Варна
Клипове уроци по уличен
Подготовка за матура по История
Курсове Испански език
Езикови школи Пловдив цени
Как да уча Английски
Курс Италиански език
Частни уроци по Английски език Варна
Уроци Салса София
Онлайн уроци по Пиано
Курс Козметика
Тренировки по Бокс в София
Обучение на Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ