+ Предложи новина
12.09.2018

МОН отправи тежки критики към проекта на Закона за българския език на патриотите

МОН отправи тежки критики към проекта на Закона за българския език на патриотите

 Тежки критики отправя образователното министерство към проекта на Закона за българския език, внесен от „Обединени патриоти” в средата на юни. Инициативата на националистите има претенцията „чрез осигуряване на условия за опазване и обогатяване на българския книжовен език да запази езика като основа на българската национална идентичност”. За целта се предвижда създаване на съвет, който да упражнява контрол върху употребата на езика, и дори да налага санкции при нарушения на езиковите стандарти, налагани от закона.

 Идеята за регулация на развитието на езика просветното ведомство намира за „необоснована и немотивирана”. Такава например е разпоредбата, според която заимстването на чужди думи се разрешава само когато в нашия език „няма такива с възпроизвеждащ смисъл”. „Както е известно от науките за езика, той се развива по свои естествени закони. Ограничаването на това развитие с нормативни забрани и правни норми е неаргументирано и неестествено за самия език”, се посочва в становището на министерството. То настоява да отпадне текстът, който предвижда въвеждането на „правила за ползване на книжовния български език и промените в тях”, утвърждавани от Съвета за българския език. В становището директно се посочва, че това е лишено от практически смисъл.

 От министерството определят като неясен замисъла за Български културен институт „Св. св. Кирил и Методий”, от който се очаква да провежда родната културна политика зад граница. Същата оценка дават и за правомощията на съвета, особено по отношение на наказателни постановления, тъй като вносителите дори не са си направили труда да опишат нарушенията, заради които ще се налагат административни наказания.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ