+ Предложи новина
26.06.2019

МОН отправи препоръки към издателствата във връзка с новите учебници по история

МОН отправи препоръки към издателствата във връзка с новите учебници по история

  Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 година, но срещу тях има възражения за начина на представяне на комунистическия режим. В отговор на въпрос министърът каза, че учебниците по история са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

 Направени са препоръки на издателствата, информира министър Вълчев и припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история. За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър. "Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес. Тази програма ние я защитихме тогава. Няма как, все пак това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци, и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира министър Вълчев. 

 Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на Министерството на образованието и науката от издателствата. Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и колегите, това, което са видели тези историци, които са реагирали, е че има минимизиране на някои факти, има недостатъчен акцент на тези базови характеристики на периода и на режима. "Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и за това съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници", отново заяви министър Вълчев.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
История за 5 клас
Обучение на Английски
Изпити по Английски език
Урок по Математика за 3 клас
Немски online
Тренировки по Футбол за деца в Плевен
Vimeo уроци по Английски
Курс по Немски online
Балетни школи в Пловдив
Уроци по Математика София Люлин
Клипове уроци по Брейк танци
Курсове по Английски София
Уроци по Математика София по домовете
Уроци по География
Кик Бокс София Студентски град
Варна История
Уроци по Народни танци Шумен
Бюджетно Счетоводство
Балет за деца в Стара Загора
Курс по Италиански онлайн
История 11 клас
Немски за деца
Италиански за начинаещи онлайн
Езикова школа Немски София
Курсове по Масаж София
Индивидуални тренировки по Йога
Английски език онлайн за начинаещи
Уроци по Математика Бургас
Индивидуални уроци по Английски цени
Йога Студентски град
Препоръчайте ми сериозен курс по Гръцки език
Курсове по Руски Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ