+ Предложи новина
28.11.2015

МОН отговори на нападките за предстоящото пенсиониране на училищни директори

МОН отговори на нападките за предстоящото пенсиониране на училищни директори

  С последното изменение на текста на чл. 328, ал. 1, т. 10 на Кодекса на труда от юли 2015 г., законодателят предостави правна възможност на работодателя да прекрати трудовия договор като отправи писмено предизвестие до работника или служителя при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (чл.326, ал.2, едномесечно предизвестие). Всеки началник на РИО, който по силата на Закона за народната просвета е работодател и сключва и прекратява трудовите договори с директорите на общинските училища, действа в рамките на своята оперативна самостоятелност и може да прекрати трудов договор на директор на общинско училище, придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Оперативната самостоятелност на началника на РИО при вземане на решения, касаещи трудови правоотношения с директори на общински училища, изключва всяка друга намеса от който и да е по-висшестоящ орган в административната йерархия в системата на народната просвета. След поправките в КТ от м. юли 2015 година, МОН е уведомил началниците на РИО за правните възможности да предлагат на директорите в пенсионна възраст да бъдат освободени.

На колко директори на училища (по области) е било връчено предизвестие за пенсиониране?

Към 01.09.2015 година директори в пенсионна възраст по области:

с. Георги Дамяново (обл. Монтана) – 1 - Професионална гимназия по селско стопанство „Марко Марков“ с. Георги Дамяново, обл. Монтана, пенсиониран по собствено желание и на негово място е назначен нов временно изпълняващ длъжността, до провеждането на конкурс, директор;

Кърджали – 1 - Професионална гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“, назначен един временно изпълняващ;

Ямбол – 2 - (един пенсиониран по собствено желание и назначен временно изпълняващ и двама с предизвестие, но оставащи на заеманата длъжност) Професионална гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето“ - гр. Ямбол, Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Н.Й.Вапцаров“ - гр. Ямбол;

Елхово - 1 - Професионална гимназия „Стефан Караджа“ - гр. Елхово, обл. Ямбол;

Перник – 1 - Технологична професионална гимназия „Мария Кюри“ - гр. Перник;

Радомир - 1 - Техническа професионална гимназия „Н.Й.Вапцаров“ - гр. Радомир, обл. Перник;

Силистра - 1 - Професионална гимназия по производствена техника „Евлоги Георгиев“ - гр.Силистра;

Дунавци – 1 - Професионална гимназия по селско стопанство „Г.М.Димитров“ - гр. Дунавци, обл. Видин;

Враца – 1 - Професионална техническа гимназия „Н.Й. Вапцаров“ - гр.Враца;

Стара Загора – 2 - Професионална гимназия по електротехника и технология „Г.С. Раковски“ - гр.Стара Загора, и СОУ „Поп Минчо Кънчев“ - гр. Стара Загора;

София – 33 - ПГТХ „Карл фон Линде“, ОУ и ПТУ при ЗО Казичене, Логопедичен център, 159 ОУ, 74 СОУ, 34 ОУ, 72 ОУ, 21 СОУ, 20 ОУ, 109 ОУ, 11 ОУ, 93 СОУ, 61 ОУ, 88 СОУ, 122 ОУ, 7 СОУ, 53 ОУ, ПГИЧЕ „ Св.Методий“, НПГПТО, 94 СОУ, 17 СОУ, 97 СОУ, 73 СОУ , 137 ОУ, НФСГ, ПГ по туризъм - Банкя, 81 СОУ, 124 ОУ, 82 ОУ, 148 ОУ, 112 ОУ.

Директорите на тези учебни заведения са навършили години и стаж за пенсия. На нито един от тях, все още, РИО - София не е връчил предизвестия или заповеди.

Чия е инициативата за това - на зам.-министър Ваня Кастрева или на министъра на образованието Тодор Танев?

Тук не става въпрос за инициатива, а за изпълнение на предписанията на КТ. Всеки началник на РИО, който по силата на Закона за народната просвета е работодател и сключва и прекратява трудовите договори с директорите на общинските училища, действа в рамките на своята оперативна самостоятелност и може да прекрати трудов договор на директор на общинско училище, придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Оперативната самостоятелност на началника на РИО при вземане на решения, касаещи трудови правоотношения с директори на общински училища, изключва всяка друга намеса от който и да е по-висшестоящ орган в административната йерархия в системата на народната просвета.

Каква е причината за тези уволнения по средата на учебната година?

Никой няма да бъде уволняван, а според предвидените в закона предписания, всеки след прослуженото време и достигане на определената възраст, ще отиде в заслужен отдих. Припомняме Ви, че сега, при пенсиониране директорите и учителите получават по 8 заплати обезщетение, а след промените от 08.2016 година ще получават по 10 заплати.

Има ли директори, които са получили предизвестия, но не са навършили пенсионна възраст?

В изброения списък с директори, няма нито един, който не е достигнал възраст и години за пенсия. Всички упоменати в списъка директори са с просрочено време за пенсия. В редица случаи дори има директори, просрочили срока за пенсиониране с над 3 години.

Каква е причината това решение да не бъде съобщено на обществеността чрез медиите?

Излизането в пенсия на различни категории трудещи се е рутинна практика, след навършването на възраст и натрупан стаж и не е необходимо това да се оповестява в медиите без изричното съгласие на пенсионираните служители.

Взети ли са предвид резултатите на училищата (напр. на учениците им на националните външни оценявания; при управлението на училището) или заповедите са връчени на база ЕГН?

Явно се визира случая със 73 СОУ. Никой не оспорва добрите мениджърски и управленски качества на директорката на училището. Тя, както редица свои колеги, попада в хипотезата на чл. 328, ал.1, т. 10 на КТ (ДВ, бр. 54/2015 година) в сила от 17.07.2015 г. Пак подчертаваме, че на нито един от директорите в София не е връчвано предизвестие или заповед за пенсиониране, а само са информирани, че това предстои. Това няма да стане, по средата на учебната година, въпреки че законодателят дава и такава възможност на работодателя, а след края на учебното време.

Източник: МОН/Facebook

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частен учител по Английски език София
Народни танци в Младост 3
Уроци по Гръцки София
Пилатес
Руски език за деца
Курсове Маникюр Пазарджик
Балет за деца в Стара Загора
Тренировки Бокс София
Индийски танци Варна
Подготовка по Биология
Курсове Руски език Варна
Как да научим Немски език
Упражнения по Английски за деца
Компютърна грамотност онлайн
Балетни школи Русе
Уроци по Испански онлайн
Гръцки език за начинаещи онлайн
Частна детска градина София Редута
Хип Хоп танци София център
Индивидуални уроци по Класическа Китара
Частна детска ясла София Дружба
Зумба за начинаещи
Курсове по Фризьорство
Уроци по Пиано за деца София
Италиански език за начинаещи
Уроци по Рисуване Бургас
Английски език Варна
Школи по Английски език София
Курс по Компютри
Уроци по Биология
Уроци по История за 5 клас
Италиански за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ