+ Предложи новина
28.10.2015

МОН "окастри" позицията си за удължаване на учебната година

МОН

  Часовете по редица предмети като български език, математика, история, география, физика и др. се увеличават за сметка на биологията, спорта и музиката. Учебната година ще се удължи, но за по-малко деца и не така драстично, както обяви просветното министерство в петък. Това става ясно от новата наредба за учебния план, публикувана за обществено обсъждане. От Министерството на образованието и науката (МОН) не сметнаха за необходимо да мотивират предложените промени, нито да обяснят кое е наложило драстичното "окастряне" на първоначалните намерения. Според промените, които ще влязат в сила най-напред за първолаци и петокласници през 2016/2017 г., хорариумът по български език и литература се увеличава за всички класове. В началния етап от 1-ви до 4-ти клас децата ще учат 21 часа повече официалния език - 910 часа годишно вместо сегашните 889 часа. Увеличението обаче е само при първолаците и 4-класниците - съответно със 7 и с 14 часа. В прогимназиалния етап (5-и - 7-и клас) български ще се преподава не по 510 часа, а по 520 часа. Промяната е само за седми клас - от 170 на 180 часа. В гимназията увеличението между 8-и и 12-и клас е с 5 часа и общото количество часове става 561. Тук промените са в два класа - в осми клас ще се учи 26 часа по-малко български заради засиленото изучаване на чужд език, но в 12-и това ще се навакса с 31 часа повече.

 Най-сериозното увеличение на часовете е по математика. Учениците от 1-ви до 12-и клас ще учат този предмет общо 90 часа повече от сега, т.е. 1326. В началния етап отново промяната е само в първи и в четвърти клас. Първолаците ще учат 4 часа повече, т.е.128, а четвъртокласниците - 8, т.е. 136. В прогимназията има увеличение само в седми клас - с 8 часа до 144. Младежите от гимназиалния етап пък получават доста по-тежък хорариум - със 70 часа повече, или 422. Дванадесетокласниците занапред ще учат математика задължително по 62 часа годишно (досега този предмет не бе сред задължителните за 12-и клас). В девети клас часовете ще са 108, с 36 повече. Намаление на хорариума има само за осмокласниците (от 136 на 108 часа).

 Учениците ще бъдат натоварени с още часове и по редица други предмети. Първолаците ще учат "Роден край" по 32 часа седмично вместо по 31 часа. Хорариумът по "Човекът и обществото" се вдига значително - третокласниците ще изучават този предмет по 64 часа годишно (с 16 часа повече), а четвъртокласниците - по 34 часа годишно, или с 2 повече. "Човекът и природата", който се учи в 3-ти и 4-ти клас, ще се учи с 20 часа повече в четвърти клас - от 48 на 68 часа годишно. Второкласниците си остават с по 32 часа по "Околен свят".

 Часовете по "История и цивилизации" също се увеличават - общо с 21 часа за прогимназиалния етап и с 3 часа за гимназиалния, но не за всички класове. Скокът ще засегне седмокласниците, както и учениците от 9-и и 10-и клас за сметка на младежите от 8-и клас, които занапред изобщо няма да изучават този предмет. Историята отпада като предмет и в 11-и клас, като съдържанието ще се навакса в предните класове. Идентично е увеличението на часовете по "География и икономика" - общо с 24 часа. При предмета "Физика и астрономия" увеличението е символично за седмокласниците (3 часа повече), но драстично за учениците от 9-и и 10-и клас, които ще учат съответно по 18 и по 36 часа повече за сметка на осмокласниците, които няма да имат задължението изобщо да учат този предмет. Като цяло увеличението на часовете по физика във всички класове е с 6 часа. Толкова е и общият скок на учебните часове по химия, която също няма да се учи в 8-и клас, но пък ще се навакса в следващите класове с по-голям хорариум. Намаление на общия брой часове пък (с 10 часа) ще има при биологията - седмокласниците ще учат 4 часа повече, осмокласниците се разтоварят изцяло от този предмет, но пък учениците в 9-и и 10-и клас ще имат по-висок хорариум - съответно с 18 и с 36 часа повече.

 Странно е и намалението на часовете по физическо възпитание и спорт, както и при музиката и изобразителното изкуство, след като буквално преди дни МОН и спортното министерство обещаваха да ги увеличат. Музиката се увеличава в началния (с 5 часа) и прогимназиалния етап (с 20 часа), но пък намалява драстично в гимназиалния - с 33 часа по-малко. Предметът няма да се учи до 12-и клас, както бе първоначално обявено, а до 10-и клас (сега е само до 9-и). Същото ще се случи и с изобразителното изкуство, което също ще се учи една година повече - до 10-и клас, но общо 8 часа по-малко. Въпреки призивите да се увеличат часовете по спорт заради затлъстяването на децата, часовете по този предмет намаляват с 26 часа за 1-4 клас, с 30 часа между 5-7 клас и се увеличават символично в 8-ми клас с 4 часа. Задължителните часове, които трябва да се учат от всички ученици в рамките на общообразователната им подготовка, скачат с близо 1000 часа за сметка на избираемите часове, които намаляват с 483 часа, сочи наредбата.

 Новият предмет "Гражданско образование" ще се учи от 9-и до 12-и клас в общо 139 часа, като идеята е той да замени досегашните "Психология и логика" (54 часа годишен хорариум), "Етика и право" (54 часа) и "Свят и личност" (62 часа), за които бе отделено повече време. Философията "слиза" от 11-и клас в 8-ми клас, като общо часовете за този предмет се увеличават от 36 часа само в 11-и клас на 90 часа между 8-ми и 10-и клас. Компютърното моделиране, което също е нов предмет, се въвежда с 66 часа в трети и четвърти клас. В прогимназията обаче часовете по информационни технологии се намаляват с 2 часа. В езиковите гимназии този предмет минава в сянка - орязани са 88 часа от него, но пък в природоматематическите гимназии в осми клас се добавят 72 часа. Третият нов предмет "Технологии и предприемачество" - се въвежда от 1-ви до 4-ти клас с общо 130 часа годишно и между 5-7 клас (138 часа), които следва да заменят сегашните 127 часа по "Домашен бит и техника" (1-4 клас), 102-та часа по "Домашна техника и икономика" (5-6 клас) и 68-те часа по технологии (7-8 клас).

 Само за три дни просветното министерство ревизира позицията си за удължаване на учебната година. Първолаците няма да учат с 3 седмици повече, както бе запланувано, а само с 1 седмица повече, т.е. 32. Други четири класа ще бъдат "пощадени" от по-дълга година - второкласниците и третокласниците остават със същата натовареност (32 седмици). Отстъпка се прави и за учениците от 5-и и 6-и клас - за тях учебната година остава 34 седмици. Само три класа ще учат по 2 седмици повече, отколкото сега - четвъртокласниците ще учат 34 вместо 32 седмици годишно, а увеличението при 7-ми и 8-ми клас е от 34 на 36 седмици. И тази промяна обаче ще се въвежда постепенно - първо за първокласниците и петокласниците.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.96 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индийски танци София
Уроци Рисуване
Курсове Маникюр Хасково
Ансамбъл София
Уроци по Танго в София
Уроци по Електрическа Китара
Школа по Математика Пловдив
Частни уроци по Руски език Пловдив
Матура по География
Частна детска градина София Бояна
Народни танци Пловдив Кючук Париж
Курсове по Френски София
Курс по Немски Стара Загора
Курсове за Фризьори
Уроци по Турски език Варна
Езиков център Варна
Компютърни курсове София
Тестове по Счетоводство
Модерен Балет мнения
Уроци по Плуване Пловдив
Курсове по Фризьорство Фризьор
Курс по Фотография
Фризьорски курс Плевен
Уроци по Немски език за начинаещи
Индивидуално обучение по Математика
Народни танци Пловдив Кючук Париж
Частни уроци по Немски език Хасково
Курсове за Фризьори
Интензивно обучение по Английски език
Индивидуални уроци по Плуване
Урок по Испански
Уроци по Зумба
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ