+ Предложи новина
15.10.2018

МОН не проверява учебниците за джендър-съдържание

МОН не проверява учебниците за джендър-съдържание

 Джендър-учебник по биология и здравно образование за 9 клас е одобрен от Министерство на образованието и науката. За това сигнализира във фейсбук автор-драматургът Александър Урумов. В този учебник се съдържа скандален текст, според който „Сексуалната идентичност се формира в зряла възраст“.

 Българската организация на родителите и децата (БОРД) е изпратила въпроси до МОН относно  учебника за 9 клас. От ведомството е получен отговор, подписан от госпожа Албена Михайлова, главен секретар на МОН, от който стават ясни следните факти:

I. Джендър-учебникът на българско издателство е одобрен със заповед РД 09-1330/19.07.2018 г. на министъра на образованието и науката.
II. Оценителите на този учебник са назначени със Заповед 09-669 от 10 април 2018 г. на министъра на образованието и науката.
III. МОН няма никакви контролни функции върху тиража и цената на учебниците и учебните помагала.
IV. Министерството на образованието и науката не е извършило мониторинг върху учебниците и учебните помагала за начално и средно образование с цел недопускане на джендър-съдържание, нито пък има индикация за такова намерение.

 От отговора на просветното министерство става ясно, че в МОН има отворена врата за приемане на детски учебници и помагала с хомосексуални внушения в тях. Няма институционална гаранция за предпазване на децата от джендър-идеология, поради което те са изложени на висок риск от джендър-внушения.

 От БОРД съобщават, че ще настояват да бъде назначена повторна комисия от оценители, която да преразгледа решението на първата комисия с оглед на решението на Конституционния съд от 27 юли 2018 г.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ