+ Предложи новина
19.02.2018

МОН не насърчава поставянето на камери в училища и детски градини

МОН не насърчава поставянето на камери в училища и детски градини

  Претъпканите групи в детските градини няма скоро да отидат в историята, въпреки че според много експерти това е ключова мярка за намаляване на напрежението в системата. Това стана ясно след среща в МОН, на която директори, родители, синдикати, общини и др. обсъждаха мерки срещу насилието в забавачките. Повод за това бяха последните случаи на агресия на възпитатели към деца.

 Искането да не се допуска препълване на групите в детските градини с над 30-35 деца беше отново повдигнато от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Зам. просветният министър Деница Сачева обаче коментира, че МОН много иска да работи за намаляване на броя на децата в групите, но все още за това има обективни проблеми. Един от тях е свързан с броя на заетите в системата - не достигат 39 000 учители, а другият е свързан с образователната инфраструктура и нуждата от допълнителни помещения. "Имаме план, но всичко ще става с бавни стъпки", коментира Сачева. Друга от синдикалните идеи обаче е припозната от МОН - изработване на антистресова програма за учителите. Детайли по нея още няма, но се очаква в нея да се включат повече възможности за срещи с психолози, за различни обучения и квалификации, и вероятно за по-дълги отпуски.

 От министерството се ангажираха и да препоръчат на училищата у нас да свикат педагогическите си съвети, които след анализ да разработят програми за противодействие на насилието и за подобряване на работата с родителите. Консенсус по щекотливия въпрос за монтирането на камери в детски градини и училища обаче липсва. Сачева съобщи, че МОН не насърчава слагането на камери, защото то не изгражда доверие и ценности. Васил Николов от инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система обаче заяви, че не се отказва от това искане, подкрепяно според него от болшинството родители и планираните протести ще продължат по график - днес и утре във Велико Търново и Перник, а другата седмица в други градове.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Клуб по Спортни танци Хасково
Езикови школи София цени
Фитнес тренировки за отслабване
Курсове по Английски във Варна
Фризьорски
Немски език уроци
Пилатес в София
Урок по Математика за 1 клас
Йога упражнения за начинаещи
Частна детска ясла София Бъкстон
Уроци по Немски език online
Немски език речник
Обучение по Фризьорство
Частни детски градини Изток
Азбуката на Английски език
Курс по Италиански Варна
Езикови курсове по Италиански
Курсове Компютърна грамотност
Нива Английски език
Уроци по Математика София Красно село
Online уроци по Английски език
Латино танци София център
Уроци по Руски език София
Частна детска ясла София Лозенец
Йога курсове Пловдив
Народни танци в Младост
Школа за Народни танци луди млади
Курсове Математика 4 клас
Нива по Английски език
История на БГ
Курсове Маникюр София обяви
Тренировки по Баскетбол за деца Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ