+ Предложи новина
07.09.2016

МОН: Липсата на учебници за 1-ви и 5-и клас при нови програми е преодолим проблем

МОН: Липсата на учебници за 1-ви и 5-и клас при нови програми е преодолим проблем

 Въвеждането на нови учебни програми в 1-ви и 5-и клас и липсата на готови учебници са създали серия от затруднения за учителите в началните и основните училища. Дни преди началото на новата учебна година преподавателите в 1-ви и 5-и клас масово издирват примерни образци, по които да разпределят учебния материал от старите учебници съгласно изискванията на новите учебни програми. Структурирането на учебния материал по новата програма при стари учебници тази година ще доведе и до различен начин на преподаване на азбуката, разбира се, от зададени към МОН въпроси от страна на учители. Изготвянето на годишно разпределение на материала е основно задължение на учителите и представлява подреждане на учебната година с планиране на време за нови знания, преговор и упражнения.

 Според новите изисквания годишното разпределение в 1-ви и 5-и клас задължително трябва да включва разпределение на темите, компетентностите, които се очаква да придобият децата, новите понятия, включени в програмата, контекст и предвидени дейности за всяка урочна единица, методи и форми на оценяване. Те трябва да са съобразени задължително с новата учебна програма. Редица учители обаче са се затруднили да направят разпределението спрямо новата програма при наличие на стари учебници, става ясно от коментари на преподавателите в образователните форуми. Проблемът щеше да е още по-сериозен, ако издателствата не бяха публикували на сайтовете си безплатни примерни разпределения за улеснение на учителите, които работят с тях. По форумите започна размен на примерни разпределения, но постоянно се появяват нови запитвания.

 Въпроси около годишното разпределение на материала са постъпили и на специално създадения за разяснения сайт http://zareformata.mon.bg/. Няма яснота например по една от шумно рекламираните промени в 1-ви клас - новия ред за изучаване на буквите. Според новата учебна програма той се променя, като занапред гласните ще се учат успоредно с най-често срещани съгласни, така че първолаците да могат да образуват с тях думички. Според действащите програми първо се учат гласните букви, а после съгласните. От дадено разяснение от служители на МОН става ясно, че наесен учителите могат да прилагат както стария ред, така и новия. Оттам са разяснили, че не е задължително това изискване през тази година да се спазва и учителите са свободни да преподават и по стария ред, ползвайки старите учебници. Ако решат да го правят по новия ред, ще бъдат затруднени от липсата на съответни разработки и упражнения в действащите учебници. От МОН разясняват още, че новите изисквания за годишните разпределения не важат за други класове извън тези с нови програми - 1-ви и 5-и клас. За избираемите часове се ползва същата структура на разпределение, както в задължителните, пише още министерството.

 Наличието на нови програми при липса на учебници бе представено от МОН като преодолим проблем за учителите. Решението да не се бърза с учебниците бе взето трудно, като министерството нямаше полезен ход заради липсата на физическа възможност за подготовка на книгите и заведено дело от издателства. Тогава обаче министър Кунева уверяваше, че учителите ще получат методически указания от МОН за всеки предмет, щяло да има и обучения. Времето за всичко това бе критично късо и коментарите по форумите не говорят за яснота. Преди дни лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева увери пред БНР, че учителите в 1-ви и 5-и клас са "почти готови" и остават само някои неща за доизкусуряване.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Цигулка
Уроци по Испански
Уроци по Плуване за деца
Частни уроци по Руски език Пловдив
Детски градини София
Разговорен Немски онлайн
Уроци по Рисуване за начинаещи
Уроци по Български език и Литература
Езикови курсове София
Уча се Английски език
Курсове Пиано Варна
Курсове за Фризьори в Сливен
Индивидуални уроци по Немски език Варна
Курс Испански език
Частна детска градина София Овча купел
Хип Хоп танци за начинаещи
Уроци по Английски Люлин
Пилатес София център
Курсове Маникюр цени
Курс по Френски език Варна
Кик Бокс тренировки за начинаещи
Курсове по Рисуване
Английски език в София
Хип Хоп танци София Младост
Курс по Испански Пловдив
Йога за начинаещи
Пилатес за стегнат корем
Курс по Руски
Езикови школи Велико Търново
Народни танци в детската градина
Школа по Ориенталски танци Плевен
Китайски език София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ