+ Предложи новина
28.09.2020

МОН купува устройства за елекронно обучение за учители и ученици

 Предвиждаме купуването на минимум 80 000 устройства - 20 000 за учителите, и минимум 60 000 за учениците, които ще се използват за елекронното обучение. Това ще стане със средства от Европейския съюз, но е свързано с бюджетни процедури и със Закона за обществените поръчки. Това информира в отговор на парламентарен въпрос за проблеми при преминаването към електронното обучение министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

 Той отбеляза, че при извънредното положение от март тази година заради коронавируса, България беше една от страните, в която много бързо и относително успешно започна обучението в електронна среда. "По данни на МОН, още в първите седмици при обучението в електронна среда, близо 5% от учениците декларираха, че не се обучават поради липса на устройства, и още толкова - поради липса на интернет свързаност. Бяха сключени договори с мобилните оператори за преференциални оферти за училищата, в помощ на родителите, за доставяне на интернет на преференциални цени", отчете Вълчев.

 Заедно с два от мобилните оператори у нас изградихме 11 WiFi зони в т.нар. обособени квартали, в местата с най-висока концентрация на необхванати ученици, съобщи образователният министър. Той каза, че са купени вече близо 900 устройства, като по-голямата част от тях са били предоставени на учителите, а по-малка част - на учениците. Съдействахме за даряването на ученици и на над 1000 устройства, добави министър Вълчев.

 Той коментира, че учениците, които не са се включили в електронното обучение, не е само заради това, че нямат достъп до интернет и до устройства, а заради нежелание на една част от тях да се включат.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.91 от 22 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ