Регистрирай се
+ Предложи новина
11.03.2020

МОН изпраща на училищата примерни варианти за електронно обучение

 Ще изпратим примерни варианти за електронно обучение на учителите и ще проиграем организационно варианти при по-дълга ваканция, заяви просветният министър Красимир Вълчев пред нова.

 Той уточни, че за момента няма предпоставки за удължаване на грипната ваканция в цялата страна. Това може да стане само в отделни области, където има ръст на заболелите от грип тип Б. Засега това са Пловдив и Велико Търново, а за столицата, където стойностите са близки до прага за епидемия, предстои да бъде взето решение от регионалното РЗИ.

 „Събираме администратори на електронни платформи и ще обсъдим варианти за електронно обучение в случай на удължаване на грипната обстановка.”, съобщи Вълчев. Той обясни, че има два вида дистанционно обучение. Единият е с виртуална класна стая. Страната ни обаче не е готова за него, тъй като всяко дете трябва да има крайно устройство. Самоподготовка в електронна среда – асинхронно дистанционно обучение, също може да погне за наваксване на материала. „Децата да стоят вкъщи, да използваме времето за обучение”, призова министърът. Той допълни, че има и проектно обучение в системата, при което учениците се подготвят предварително за дадена тема.

 От образователното министерство обмисляли различни варианти за наваксване на пропуснатия учебен материал, но орязването на пролетната ваканция за учениците не е на дневен ред, уточни Вълчев. „Средно 10 дни- между 6 и 16, са отсъствали децата от училище. В системата има резерв за преструктуриране на учебната програма”, заяви той. Той обясни, че по всяка дисциплина има часове за нови знания и за упражнения. Наваксването на пропуснатите по време на грипните ваканции уроци ще бъде да за сметка на часовете, в които учениците трябва да упражнят наученото. „Не обмисляме удължаване на учебната година за настоящия момент и промяна на изпитите. Ако има промяна в изпитите, тя ще е в насока отпадне на последните теми от учебните програми”, каза образователният министър. От МОН следят ситуацията в страната и на матурите и изпитите от националното външно оценяване няма да бъде включен материал, който не се взет в клас. „Ще се съобразим с областта, в която най-много се е отсъствало, за да отпаднат последните теми в програмите.”, заяви Вълчев.

 От министерството са препоръчали и мерки, с които да се предотврати разпространението на заразата в образователните институции. На входовете в забавачките се проверяват всеки ден децата. „В детските градини отсъствието е пожелание  и не необходима извинителна  бележка.”, уточни министърът. В училищата са въведени повишени мерки за хигиена, миене на ръце, да не разменят храни и напитки, инструкция всяка  сутрин. „Трябва да сме максимално предпазливи”, каза Вълчев. Предстоящи учебни пътувания - екскурзии, бели, зелени училища, квалификация на училищата, пък са временно спрени  до второ нареждане. Министърът обясни, че училищата имат право на до 5 дни за екскурзии  и те са от резервите, които може да използват за наваксване на материала.

 Вълчев допълни, че образователните институции в  Плевен и Габрово ще бъдат отворени само по предложение на национални щаб. „Ако няма разрастване на епидемията там, ще бъде прекратена ваканцията”, допълни той.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Примерни тестове за матура по География
Учител по История
География тестове
Руски за начинаещи
Граматика по Английски език
Школа по Английски в Люлин
Боксови зали в София
Компютърни курсове Русе
Индивидуални уроци по Английски език Варна
Пилатес София Борово
Школа по Математика Варна
Курс Френски Пловдив
Английски език тестове
Шофьорски Курсове Младост
Уроци по Китайски език в Пловдив
Курсове по Английски в Англия
Курс по Английски език Пловдив
Уроци по Английски
Йога упражнения за отслабване
Изучаване на Английски Онлайн
Уроци по История за 5 клас
Оперативно Счетоводство
Английски език за деца
Уроци по Народни танци София център
Уроци по Плуване в Пловдив
Курсове Народни танци
Курс Счетоводство Варна
История на Българския език
Балетна школа София педагог
Курсови работи Информатика
Френски за деца
Уроци по Математика за студенти Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ