+ Предложи новина
11.03.2020

МОН изпраща на училищата примерни варианти за електронно обучение

 Ще изпратим примерни варианти за електронно обучение на учителите и ще проиграем организационно варианти при по-дълга ваканция, заяви просветният министър Красимир Вълчев пред нова.

 Той уточни, че за момента няма предпоставки за удължаване на грипната ваканция в цялата страна. Това може да стане само в отделни области, където има ръст на заболелите от грип тип Б. Засега това са Пловдив и Велико Търново, а за столицата, където стойностите са близки до прага за епидемия, предстои да бъде взето решение от регионалното РЗИ.

 „Събираме администратори на електронни платформи и ще обсъдим варианти за електронно обучение в случай на удължаване на грипната обстановка.”, съобщи Вълчев. Той обясни, че има два вида дистанционно обучение. Единият е с виртуална класна стая. Страната ни обаче не е готова за него, тъй като всяко дете трябва да има крайно устройство. Самоподготовка в електронна среда – асинхронно дистанционно обучение, също може да погне за наваксване на материала. „Децата да стоят вкъщи, да използваме времето за обучение”, призова министърът. Той допълни, че има и проектно обучение в системата, при което учениците се подготвят предварително за дадена тема.

 От образователното министерство обмисляли различни варианти за наваксване на пропуснатия учебен материал, но орязването на пролетната ваканция за учениците не е на дневен ред, уточни Вълчев. „Средно 10 дни- между 6 и 16, са отсъствали децата от училище. В системата има резерв за преструктуриране на учебната програма”, заяви той. Той обясни, че по всяка дисциплина има часове за нови знания и за упражнения. Наваксването на пропуснатите по време на грипните ваканции уроци ще бъде да за сметка на часовете, в които учениците трябва да упражнят наученото. „Не обмисляме удължаване на учебната година за настоящия момент и промяна на изпитите. Ако има промяна в изпитите, тя ще е в насока отпадне на последните теми от учебните програми”, каза образователният министър. От МОН следят ситуацията в страната и на матурите и изпитите от националното външно оценяване няма да бъде включен материал, който не се взет в клас. „Ще се съобразим с областта, в която най-много се е отсъствало, за да отпаднат последните теми в програмите.”, заяви Вълчев.

 От министерството са препоръчали и мерки, с които да се предотврати разпространението на заразата в образователните институции. На входовете в забавачките се проверяват всеки ден децата. „В детските градини отсъствието е пожелание  и не необходима извинителна  бележка.”, уточни министърът. В училищата са въведени повишени мерки за хигиена, миене на ръце, да не разменят храни и напитки, инструкция всяка  сутрин. „Трябва да сме максимално предпазливи”, каза Вълчев. Предстоящи учебни пътувания - екскурзии, бели, зелени училища, квалификация на училищата, пък са временно спрени  до второ нареждане. Министърът обясни, че училищата имат право на до 5 дни за екскурзии  и те са от резервите, които може да използват за наваксване на материала.

 Вълчев допълни, че образователните институции в  Плевен и Габрово ще бъдат отворени само по предложение на национални щаб. „Ако няма разрастване на епидемията там, ще бъде прекратена ваканцията”, допълни той.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ