+ Предложи новина
30.04.2019

МОН иска отличниците да стават учители

МОН иска отличниците да стават учители

 Учениците, които са показали най-добри резултати на изхода на гимназия, ще бъдат привличани за учители и инженери със стипендии. Допълнителният стимул вероятно ще бъде заложен в бюджета за следващата 2020-а, заяви просветният министър Красимир Вълчев.

 „За нас е важно ученици, които са с най-добри резултати на изхода на гимназия да се включват в професионалните направления, в които имаме най-голяма нужда като обществено и икономическо развитие. Обществената възвращаемост и ръстът на БВП би бил най-голям, ако насочим най-добрите ученици към тях.“, каза Вълчев. Той посочи, е важно отличниците на випуска да стават икономисти, социолози и политолози, но също така е трябва да има учители и инженери.

 Просветният министър коментира, че се очаква недостиг на всички видове специалисти през следващите 10-15 години заради възрастовата структура на работната сила. „Хората, които ще навлизат в пенсионна възраст, ще бъдат с 50% повече отколкото тези, които ще влизат на пазара на труда“, заяви Вълчев. Той обясни, че поради тази причина от МОН са извели приоритетни професионални направления и стимулира приема в техническите, инженерните, природо-математическите, педагогическите,аграрните науки.

 Вълчев посочи, че МОН разполага с три инструмента, с които се опитва да обвърже пазара на образованието с този на труда. Това са допълнителните стипендии за студентите в приоритетните направления, допълнителния прием, който предоставя на направленията с очакван бъдещ недостиг, както и допълнителното финансиране за тях, което отпуска. Промените в Закона за висшето образование пък предвиждат обучението в 8 професионални направления обучението да е без заплащане на такса, каза още той.

 В отговор на изказването на министъра на финансите Владислав Горанов, според когото не са нужни толкова много икономисти, Вълчев посочи, че приемът в направление икономика е намален с 60% спрямо 2015 г.. „С приема, който приехме вчера на Министерски съвет, ще намалим с 60% приема в професионално направление Икономика в сравнение с 2015 г., като сме го нулирали в 6 или 7 държавни висши училища.“, заяви просветният министър. Той посочи, че най-малко е намалението в УНСС, тъй като то се случва въз основа на комплексна оценка от качеството на обучението, научните изследвания и реализация. Той обясни, че в УНСС приемът е намален с над 20% спрямо 2015 г.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по БЕЛ за 2 клас
Народни танци за начинаещи и напреднали
Английски курс
Задачи по Английски език
Индивидуални курсове по Английски език
Урок по Математика за 3 клас
Пилатес за гърба
Частни уроци по Френски език София
Курсове по Excel
Индивидуално обучение Френски език
Матури по География
Уроци по Английски език за матура
Курс по Английски Бургас
Искам да уча Английски
Танцови школи в София
Изучаване на Френски език
Немски език ниво a1
Уроци по компютри
Уроци по Английски
Немски език за деца София
Курсове за Козметика
Курс по Френски език Варна
Курсове по Японски език София
Частни детски градини София център
Уроци по Български език за 1 клас
Италиански курсове
Латино начинаещи и напреднали
Езикови курсове по Немски
Курсове по Английски Лондон
Фризьорски курс Сливен
Курсове по Рисуване уасг
Youtube уроци по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ