+ Предложи новина
23.12.2020

МОН и IT специалисти обсъждат идеята учениците да провеждат матури от вкъщи

 Идеята учениците да правят матура от вкъщи вече се обсъжда от просветното ведомство и IT специалисти. Целта е в ситуация на пандемия всички изпити да се провеждат онлайн, без да е нужно училищата да отварят врати, съобщава Нова тв. Изпитите ще се генерират чрез специален софтуер, който вече успешно се прилага в редица държави като Швеция, Испания, Великобритания и Норвегия. Тестове у нас ще се проведат пилотно през януари в няколко училища в София и Пловдив. Ако резултатите са успешни, е възможно още следващата учебна година учениците в цялата страна да имат първото изцяло дистанционно препитване.

 Ученичката Миа Глигорова твърди, че ще е далеч по-спокойна, ако има възможност да решава тестовете си от дивана у дома. „Смятам, че когато си присъствено има повече стрес и напрежение, защото си заобиколен от много хора”, казва момичето. Софтуерът е облачно базиран и стъпва върху най-сигурната електронна среда, казват специалистите, които са се заели със задачата да го интегрират у нас.

 „Всеки ученик и учител има електронен профил. С него влиза и се идентифицира, че той ще прави или ще дава изпит. Ученикът получава само изпитния вариант, който е предвиден за него”, обясни специалистът Александър Ангелов.

 При старт на изпита програмата заключва екрана на компютъра и ученикът може да използва само клавиатурата и мишката. Започва и отброяване на време. „Но има възможност да слага пауза, ако трябва да ползва тоалетна или друго прекъсване на изпита”, поясни Ангелов.

 Втора английска гимназия в столицата ще е едно от четирите училища, в които ще се проведат първите тестове по новата система. Директорът твърди, че онлайн тестът и този на хартия няма да се различават по съдържание. При електронния вариант обаче преписвачите ще са по-малко.

 „Ще се дава възможност автоматично да се засичат определени параметри като време, натискане на клавиши, използвани ресурси, което няма да даде възможност за преписване, както винаги сме се опасявали. Ще има възможност и за контролиране на това, което правят учениците”, поясни директорът на училището Емилия Лазарова. Има и още един плюс - учениците ще получават оценките си секунди след приключване на изпита.

 „Така че се изключва другият проблем - за забавянето при проверката. Учениците сами ще видят веднага резултатите си. Разбира се, отпада и необходимостта от обяснения защо е такава оценката, защото тя е обективна”, поясни директорът на учебното заведение. А Миа е категорична, че най-голямо значение ще има не формата на изпита, а знанията на ученика. „Дали ще са присъствено или дистанционно тестовете - и в двата случая ще има напрежение и ще бъде трудно”, каза още детето. Пилотните тестове на новия софтуер ще продължат няколко месеца, а в тях ще се включат близо 5 хиляди ученици.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Френски език
Курсове по Счетоводство София
Пилатес за крака
Матура по История
Индивидуални уроци по Плуване Варна
Частни уроци по Литература Плевен
Английски език за 6 клас
Тренировки по Бокс Варна
Частни детски градини Сухата река
Клуб по Народни танци
Курсове Английски Русе
Изучаване на Немски език онлайн
Частни уроци по Биология Бургас
Уроци по Рисуване за начинаещи
Курсове по Арабски
Индивидуално обучение по Френски
Уроци по Математика център
Уроци по Физика за 7 клас
Индивидуално обучение по Немски език
Програма за изучаване на Английски език
Курс по Френски език Варна
Народни танци Пловдив жк Тракия
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
Урок по Немски език
Фризьорски курсове София
Танцови школи в София
Online курсове по Холандски
Курсове за Грим
Тренировки по Бокс
Курсове по Математика нпмг
Курсове по Декупаж
Частна детска градина София Бояна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ