Регистрирай се
+ Предложи новина
08.06.2021

МОН даде критерии, по които училищата да подберат децата за безплатните летни лагери

 Министерството на образованието и науката ще препоръча няколко типови критерия, които да помогнат на училищата при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Това могат да бъдат, например, продължителност на обучението от дистанция, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус. Тези индикативни групи критерии ще бъдат включени в Националната програма „Отново заедно“ по предложение на социалните партньори. Програмата е публикувана за обществено обсъждане до 15 юни т.г.

 На проведеното заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование социалните партньори поискаха също да бъде регламентирано допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в рамките на „Отново заедно“.

 Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма, обясни министърът на образованието и науката Николай Денков. Ето защо в това отношение „Отново заедно“ ще се реализира по досегашния ред. Министърът предложи да се работи паралелно по евентуалната промяна в регламента за възнагражденията при ученически пътувания и по реализацията на новата национална програма, без двата въпроса да се поставят в зависимост един от друг.

 Според социалните партньори заплащането на ръководителите на групи трябва да се уточни в договорите между директорите на училища и туроператорите, които ще организират пътуванията. МОН не може да се меси във взаимоотношенията между тези два самостоятелни правни субекта, каза министър Денков.

 Министърът благодари на членовете на Отрасловия съвет, които единодушно подкрепиха идеята, целите и основните параметри на Националната програма „Отново заедно“. "За мен е важно ние да бъдем партньори в реализацията на товадобро начинание'', подчерта проф. Денков. За „Отново заедно“ са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за шестдневна почивка на 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти.

 Целта на новата национална програма е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да помогне за обогатяване на тяхната култура, да стимулира работата им в екип, да създаде условия за увеличаване на физическата им активност. Всичко това е от важно значение за присъственото започване и провеждане на образователния процес през следващата учебна година.

Източник: www.novini.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци Английски Варна
Латино танци за деца Варна
Уроци по БЕЛ за 2 клас
Частни детски градини София център
Уроци по Български за чужденци
Частна детска градина София цени
Курсове по Испански
Матура за 7 клас по Химия
Спортни танци Стара Загора
Частна детска градина София Гоце Делчев
Курсове по Психология
Английски език в Англия
Индивидуално обучение по Испански
Курсове по Математика за 6 клас
Салса workshop
Индивидуални уроци по Плуване за деца Варна
Английски език онлайн за начинаещи
Тренировки по Футбол за деца Варна
Курсове по Английски за деца
Уроци Плуване Пловдив
Уроци по Испански език
Балетна школа София педагог
Web design уроци
Матура по БЕЛ
Тренировки по Тенис на корт Пловдив
Йога упражнения за отслабване
Интегрална Йога
Английски език урок 1
Уроци по Италиански online
Online Курсове по Немски
Уроци по Пеене онлайн
Уроци по Плуване Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ