+ Предложи новина
10.03.2022

МОН: Българските ученици учат най-малко в Европа

 Българските ученици учат най-малко в Европа. Общият брой на задължителните им часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, са 7040. На другия полюс е Ирландия с 11 372 часа. Над 10 000 часа занятия имат децата в Испания, Холандия и Дания. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа. Това съобщават от МОН.

 В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа изостават от връстниците си в много европейски държави също нашите ученици в III, IV, V и VI клас.

 Децата тук имат и най-големите ваканции в Европа - средно 91 учебни дни в годината. Повечето от тях са през лятото. През активното учебно време те нямат занятия общо 16 учебни дни. Най-дълго са извън училището българските ученици от I до III клас – общо 108 учебни дни. За IV до VI клас почивката е общо 94 учебни дни. Учениците от VII до XI клас пропускат 79 учебни дни. За сравнение средно за Европа през учебната 2021-2022 година ваканциите са общо 70 учебни дни, като 20 от тях са разпределени през учебното време. Най-малко почиват учениците в Германия и Дания – съответно 53 и 56 учебни дни в годината. Под средното европейско равнище са още 16 държави. Най-близо до България е Румъния с 85 дни без учебни занятия.

 При тази ситуация, съчетана с проблеми в учебните програми и учебниците, не е изненадващо, че повечето български ученици са все по-неподготвени и все по-неконкурентоспособни на своите европейски връстници. Една от причините е, че те не успяват да усвоят и затвърдят учебния материал в училище – нямат достатъчно време за упражнения, работа в групи и по проекти, а родителите им са принудени да плащат за частни уроци.

 Ето защо, паралелно с прегледа на учебното съдържание, Министерството на образованието и науката (МОН) разработи няколко варианта за промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината. Те са предоставени на синдикатите и работодателите в системата на средното образование. Предстои задълбоченото им обсъждане. Предложенията не включват спортните училища, чиято учебна година е с друг график, както и производствената практика на учениците в професионалните паралелки.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуални уроци по Плуване Варна
Школа Народни танци
Курсови работи Информатика
Суинг танц
Кик Бокс тренировки Варна
Кик Бокс тренировки деца
Частни уроци по Математика Пазарджик
Частна детска ясла София Мусагеница
Курс по Шведски
Латино танц уроци
Едностранно Счетоводство
Online уроци по Английски
Салса танци Варна
Индивидуални уроци по Компютърна грамотност
Пилатес упражнения за отслабване
Частна детска градина София Младост 4
Индивидуални уроци по Руски език София
Школа за Китара
Курсове по Английски в Малта
Да научим Немски
Латино танци за деца в София
Италианска граматика online
Индивидуални уроци по Немски
Тестове за матура по География
Тестове по Английски език за 6 клас
Частни уроци по Английски в Надежда
Online уроци по Турски
Йога центрове в София
Частни Учители по Френски
Уроци по Гръцки София
Изучаване на Английски език онлайн
Пилатес упражнения за отслабване
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ