+ Предложи новина
05.02.2020

Мнение: СБУ действа с прийоми от миналото

  Преди дни стана ясно, че директори на училища и учители не са съгласни с писмо, изпратено от лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева, в което тя препоръчва учебници на конкретно издателство. Според част от преподавателите по този начин Такева се опитва да повлияе върху избора на учебници и я заподозряха в лобизъм. В писмото пише, че "адресатите ще бъдете потърсени за обсъждане на политиките на въпросното издателство."

 "Към нас се обърнаха учители, които са силно притеснени и уплашени, защото не знаят как да реагират и към кого да се обърнат, когато им се спуска някаква директива от органа, към който те трябва да се обърнат при нарушаване на правата им. Това е мракобесническа институция, която години наред не се развива." Това коментира Васил Николов – Председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

 Той допълни, че "този синдикат действа с прийоми от миналото – ако може някой да уредим, ако може някой да натопим. Защо всички ги е страх да дойдат и да го коментираме това нещо, а се възмущават в социалните мрежи." Директорът на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов заяви, че адресат на писмото са всички учители, а съдържанието му бързо се е разпространило в социалните мрежи: "Това писмо набра скорост. В момента има избор на учебници за 4 различни випуска и се създава едно усещане за недоверие сред учителството и внушаване на някаква посока. Над 80 хил. учители членуват в синдиката, но това писмо олеква, защото в него няма никакъв смисъл. Всеки учител може да прецени сам кой учебник да избере."

  Стаматов уточни, че за първи път учителите получават подобно писмо. Той допълни още, че от 2016 г. учителите избират от кое издателство да ползват учебници. Самата Такева е отказала да даде интервю. От учителския синдикат изпратиха писмена позиция, в която се отрича да има натиск.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ