+ Предложи новина
28.05.2017

Млади учители остават без работа заради пенсионери

Млади учители остават без работа заради пенсионери

  37-годишна учителка от София остана безработна, докато 75-годишен неин колега продължава да преподава по същия предмет. Така случаят от Четвърта вечерна гимназия в София стигна до Комисията по дискриминация.

 Преди 2 години Илонка Крачунова била назначена за учител по история по заместване, докато се върне титулярът. Година по-късно я освободили. До тук добре и всичко - в реда на закона. Тази година обаче Илонка научила нещо изненадващо.

 Илонка Крачунова - учител: "За моята специалност часовете в Четвърта вечерна гимназия по свят и личност и география и икономика се преподават от двама колеги в пенсионна възраст. Единият колега е роден 1942 г. Нямам нищо лично против колегите - даже поддържах много добри отношения с тях. Но по-логично беше в случая да бъда аз назначена в тяхната позиция с оглед на моята трудоспособна възраст, уязвимото ми социално положение на самотна майка с дете."

 Директорката твърди, че е назначен учителят в пенсионна възраст, защото има часове само за една трета от щатното място.

 Гергана Захариева - директор на четвърта вечерна гимназия, София: "Аз твърдя, че съм спазила българското законодателство. Това е съответно и една трета заплащане. Часовете, които той преподава се оформят в началото на учебната година, защото на 10 септември се узаконяват паралелките. Ние формираме паралелки доста късно. При нас се обучават ученици, които са прекъснали обучението си.

 Крачунова обаче е съгласна също да работи по-малко часове за по-малка заплата, но да има работа. Тя не предяви пред мен нито вербално, нито писмено изискване да бъде учител по география и да заема длъжността учител по география в нашето училище.

 Илонка Крачунова - учител: Намеренията ми да остана да работя като учител бяха категорично пресечени. Вместо това получих предупреждение "исках да ти кажа да си потърсиш работа, за да не увиснеш." По време на престоя ми в гимназията никой не ми каза, че имам право на участие в профсъюзна организация при заместване на титуляр, нито пък, че мога, без да е обявен конкурс - аз да подам заявление за мястото на колеги, които упражняват професията, но са в пенсионна възраст.

 Крачунова решава, че комуникацията с директорката е невъзможна. Затова се объръща към Регионалното управление по образование, Инспекцията по труда и Комисията за защита от дискриминацията. И чака резултати. В момента е безработна, без доходи, разчита на майка си - също учителка. Лишила детето си от абитуринтски бал. И ходи по конкурси, но без вяра в системата, в която уж има такъв глад за учители.

Източник: www.bnt.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ