+ Предложи новина
04.04.2018

Младеж ще бъде обществено порицан заради запалване на българското знаме

Младеж ще бъде обществено порицан заради запалване на българското знаме

  Десетокласник от авренското с. Царевци е обвинен в поругаване на националния флаг. Това съобщиха на извънреден брифинг във Варна прокурор Георги Мойсев и следовател Веселин Величков от Специализираната прокуратура. Престъплението срещу Републиката 16-годишният ром Хасан А. извършил миналата неделя. Късно вечерта тийнейджърът и група негови познати от селото се събрали в училищния двор, за да се почерпят. Харесвали мястото, защото там ползвали безплатен интернет. Пили алкохол, а по непотвърдена информация пушили и трева.

 Малко след 22,30 ч. Хасан се покатерил на козирката пред входа на ОУ “Д-р Петър Берон”, извадил родния трибагреник от пилона, запалил го, а после изхвърлил останките на земята. Негов приятел го предупредил, че това е тежко престъпление. За да го прикрие, момчето счупило прозорче на приземния етаж и натикало овъглените парчета от знамето в мазето. Сигнал за престъплението подала директорката на школото, която в понеделник видяла, че трибагреникът е свален от пилона и открила следи от вандалския акт. Органите на реда бързо установили кой е виновникът, както и свидетелите. Събрани били веществени доказателства и показания. Хасан А. бил задържан, но отказал да дава обяснения.

 “Съдебно-медицинската експертиза установи, че той е психично здрав и може да отговаря за постъпките си. Въпреки това, тъй като е непълнолетен и няма досегашни криминални регистрации, няма да бъде задържан под стража”, поясни прокурор Мойсев.

 Според него Хасан бил бивш възпитаник на ОУ “Д-р Петър Берон”, а сега посещавал гимназия в Провадия. По закон за поругаването на националния флаг се полагат до 2 г. лишаване от свобода и вече има такива наказания, постановени от Специализирания наказателен съд. В случая обаче Хасан А. ще бъде наказан вероятно само с обществено порицание, тъй като не е навършил 18 г.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ