+ Предложи новина
26.09.2019

Млада учителка от Тервел облече народна носия в първия учебен ден

Млада учителка от Тервел облече народна носия в първия учебен ден

 С народна носия предпочете да започне първият й работен ден като редовен учител в СУ „Йордан Йовков” в Тервел Гергана Томова. Облечена с народна носия на 16 септември тя поведе учениците от 1 “а” клас по пътя на знанието и впечатли както тях, така и родители и гости на тържеството. За първи път прага на училището прекрачиха 60 деца, първолаците от класа на Гергана са 20.

 Тя разказа, че през тази учебна година ще е начален възпитател на 1″а” клас, учител ще е Елена Георгиева, която е нейна леля. Преподаването не е напълно непознато за Гергана – две години е била нередовен детски учител докато е следвала в детските градини в селата Каблешково и Нова Камена, а практиката й като студентка е била точно в първи клас. Миналата година пък е преподавала Технологии и предприемачество на 4 часа в СУ „Йордан Йовков” в Тервел на 5-7 клас.

 Гергана завършва бакалавърска степен по Предучилищна и начална училищна педагогика във Великотърновския университет през 2018 година. Със същата специалност излиза от ВУЗ-а и сестра й Недялка, с която са близначки, но тя остава да живее във Велико Търново. Тази година Гергана придобива и магистърска степен – по Технологии и предприемачество. Народните носии са ми страст, така Гергана обясни решението си точно с такова нестандартно облекло да поведе децата към първата им класна стая. Тя разказа, че посещава клуб за народни танци „Добруджанци” в Тервел. Една от проявите, които в които се изявява клубът, е Фестивалът на народните носии в Жеравна. „Имам много носии у дома, някои съм си купила, други са ми ги направили. Имам и от бабите си», разказа Гергана. И допълни, че носията, с която е посрещнала първокласниците, е тракийска.

 Младата учителка сподели, че като дете е играла народни танци само в първи клас. После се насочва към балет «Каприз» в Тервел, в който танцува 12 години, с него има много изяви и награди, включително и от чужбина – Хърватска, Унгария, Украйна. Балета ме научи на дисциплина. Спомням си когато бяхме деца – ако не можеш да отидеш на някоя изява беше просто ужасно», сподели младата тервелчанка. Танците не са единственият талант на Гергана. Тя има много изяви и награди и с Школата по изобразителни и приложни изкуства в Тервел. Най-голямото й отличие е лауреат първа степен на Международен фестивал в Кранево. Тервелчанката сподели, че най-много обича да вмъква народни мотиви в творбите си.

 Гергана продължава да се занимава и твори в областта на изобразителните и приложни изкуства. Рисува върху стъкло, върху керемиди, прави декупаж върху текстил, изработва магнитчета върху дървени плоскости, работи с пирограф. Младата жена сподели, че много й помагат техниките, които е усвоила в ШИПИ. Смята да запали по тези изкуства и учениците си, именно за това е избрала магистратура Технологии и предприемачество.

От дете мечтая да бъда начален учител, когато бяхме малки със сестра ми постоянно играехме на това, обясни Гергана Томова. По думите й засега й е много интересно в първи клас. Смята, че ще се справи с предизвикателствата – освен, че има опит в работата с първокласници от студентската си практика, „децата обичат младите учители”, допълни тя. През първата година като редовен учител си пожелава успехи – за нея и учениците й, особено за учениците. Гергана сподели, че директорът на СУ «Йордан Йовков» Атанас Недялков е отворен към млади специалисти, ръководството на Община Тервел също много ги подкрепя, за което им е благодарна.

Източник: www.pronewdobrich.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ