+ Предложи новина
26.04.2021

Министърът предлага учениците да се върнат в клас на 10 май

Учениците от 6-и и 11-и клас ще заемат местата си на чиновете седмица по-рано от предвиденото. Това стана ясно от думите на образователния министър в оставка Красимир Вълчев, който съобщи, че предлагат двата випуска да се върнат на присъствено обучение от 10 май, а не както бе по график от 17-и.

 Причина за предложението са подобрената епидемична ситуация и желанието повече ученици да се обучават присъствено, обясни Вълчев. Затова след множеството почивни дни покрай Великден и Гергьовден от МОН предлагат в класните стаи да се върнат още два випуска. „Предлагаме от 10 май още два класа да се върнат - 6-и и 11-и. Те бяха най-засегнатите, особено в големите градове, които през март взеха решение да преустановят присъствения учебен процес за прогимназиален и гимназиален етап“, обясни Вълчев. Малкият брой присъствени дни за двата випуска стана причина родителите на шестокласниците в столицата да изразят притеснението, че децата им са били присъствено на училище само шест дни от началото на календарната година. От февруари учениците от прогимназиален и гимназиален етап се връщаха в училище по график. Тогава за 6-и, 9-и и 12-и клас присъственото обучение бе възстановено между 4 и 17 март. В София и други по-засегнати от пандемията градове областните щабове обаче взеха решение да изпратят учениците от 5-и до 12-и клас да учат от вкъщи по-рано. Така в столицата учениците минаха към онлайн уроци още от 12 март, или за 2021-ва 6-и и 9-и клас бяха изкарали общо 6 дни в класните стаи.

 При връщането на 6-и и 11-и клас по-рано в класните стаи от 10 май присъствено ще учат общо пет випуска, тъй като по графика на ротация в класните стаи от днес се завръщат 5-и, 9-и и 12-и клас. За зрелостниците обаче това се явява последна учебна седмица, тъй като за тях учебната година приключва на 14 май и голяма част от тях навярно ще се отдадат на подготовка за предстоящите матури.

 Oт 17 май пък в клас по график трябва да се върнат и седмокласниците. Ако бъде прието предложението да има ученици от пет випуска, то освен 6-и и 11-и клас в училище би трябвало да се върнат и 8-и и 10-и клас, които бяха първите завърнали се в клас в началото на месеца. Вълчев изрази надежда те да останат присъствено до края на учебната година.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ