+ Предложи новина
22.01.2018

Министър Вълчев ще търси млади и образовани учители

Министър Вълчев ще търси млади и образовани учители

  Едно от предизвикателствата е да осигурим педагогическата система в дългосрочен план с млади образовани учители, тъй като през последните години много педагози навлизат в пенсионна възраст. Това каза в Габрово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му сред другите предизвикателства е всяко дете да бъде обхванато в образователната система. Не по-малка е грижата на министерството да облекчи административната работа на учителите, така че те да могат да се съсредоточат върху пряката работа с учениците. В министерството се надяват скоро да бъде осигурен достъп на всички ученици до електронно четими варианти на учебния материал, както и до електронни учебници.

 Днес министърът на образованието и науката се срещна с представители на училищната общност в Габровска област, на която са присъствали и представители на общините и на синдикатите. На работната среща са били обсъждани въпроси, свързани с финансирането на училищните дейности, участието в проекти и програми, професионалното образование, ученическото хранене, училищната материална база.

 Утвърдените учебни програми по история за 10 клас няма да бъдат отменени. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в Габрово. По думите му подобна крачка би означавала в началото на учебната 2019-2020 година да няма учебници по предмета.

„Няма да рискуваме. Програмата е балансирана. Съдържа факти, а не оценки. Това потвърдиха авторитетни представители на научната общност. Никой в Министерството на образованието и науката не е политизирал програмата и призовавам политическите партии също да не го правят“, посочи министърът. Той подчерта, че изведените нови понятия съществуват и в момента в учебниците, а критиката е по-скоро към липсващо съдържание. Според него една учебна програма не може да се включи всичко. Тя само рамкира, а в учебниците се включва много повече съдържание. „Периодът между 1944 г. и 1989 г. е разделителна линия в обществото, като в същото време за него се учи относително малко от учениците. Твърденията, че учениците няма да изучават фашизъм, не е истина. Понятието е заложено в програмата за 9 клас заедно с други като болшевизъм и националсоциализъм. Какво е идеологизацията на образованието може да се види в залите на Националния музей на образованието, който пази значителна информация за комунистическия период“, каза министърът.

"Програмата по история за 10 клас е публикувана преди повече от година и половина, като през това време се проведоха множество обсъждания. В рамките на месец тя беше на сайта на министерството за общественото обсъждане, като последното обсъждане включваше и представители на академичната общност. Разликите между обсъденото с академичната общност и това, което в крайна сметка беше утвърдено, са минимални“, обясни Красимир Вълчев, цитиран от Фокус. В 10 клас учениците ще изучават предмета „История и цивилизация“ с хорариум 126 часа или по 3,5 часа седмично. Предвижда се освен теоретичните часове да имат упражнения, изследвания, анализи и дори посещения на музеи. „Балансът в изучаването ще бъде намерен при написването на учебниците и най-вече в преподаването. Вярвам, че учителите по история ще намерят правилния начин да представят учебната програма и този период, който предизвиква дискусии“, допълни министърът.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по История за 8 клас
Оперативно Счетоводство
Тренировки карате видео
Курс Счетоводство Пловдив
Немски език самоучител
Английски език онлайн уроци
Немски език самоучител
Уроци по Английски Пловдив
Частни уроци по Английски език Шумен
Клубове за Народни песни
Балет деца Люлин
Online Курсове по Немски
Английски език Пловдив
Курсове Английски онлайн
Балетна школа София учебна година
Уроци по Информатика за начинаещи
Уроци по Информатика София
Уроци за ученици Математика
Курсове по Английски език Бургас
Народни танци в Пловдив
Реферат по География
Йога курсове
Курсове по Холандски език
Курсове по Рисуване Русе
Маникюр курсове Фризьорство
Уроци по Математика Хаджи Димитър
Пилатес в Перник
Йога вкъщи
Частни уроци по Литература Пазарджик
Подготовка по Биология
Онлайн уроци по Графичен Дизайн
Киокушин тренировки
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ