+ Предложи новина
13.03.2019

Министър Вълчев разкри, че има скрито отпадане на деца от образователната система

Министър Вълчев разкри, че има скрито отпадане на деца от образователната система

 Липсват достатъчно инструменти за принуда родителите да изпращат децата си редовно в училище. Това, което със сигурност ще направим съгласувано с народните представители е, да се внесат предложения за изменение на Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, така че в по-дълъг период да се спират семейните помощи. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на форум в Хасково.

 Предвиждаме и в Закона за социалното подпомагане и други помощи да бъдат обвързани с посещаемостта в училище, така че да засилим мерките за принуда, с които разполагаме, добави Вълчев. Той уточни, че е факт, че сегашните глоби по Закона за предучилищното и училищното образование невинаги се налагат. Кметовете понякога се въздържат. Винаги съм апелирал към тях да не се въздържат, за да се чувства неизбежността на санкциите, обясни Вълчев и добави, че понякога глобите са и несъбираеми.

"Говорим включително и за обвързване на тези глоби с други права, но това е по-трудният разговор", посочи министърът на образованието. По негови думи няма как задължителното образование да се реализира без принуда, но тези мерки са всъщност в интерес на децата.

"Обхващането и включването на всяко едно дете в образователната система е едно от основните предизвикателства пред социално-икономическото ни развитие", подчерта Вълчев.

 Той каза, че има и скрито отпадане от системата - деца, които не са отписани, но не успяват да придобият достатъчно знания или т.нар. ключови компетентности. Вълчев припомни, че по действащия Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици са били сформирани над 1100 екипа с 11 000 души, благодарение на които допълнително в училище са били записани над 40 000 деца. Резултатите са колосални като усилия, обобщи той като изтъкна, че механизмът трябва да се префокусира върху ежедневната посещаемост в училище, а не усилията да бъдат насочени само в началото на учебната година. Министър Вълчев коментира и даването на по-голяма свобода на учителите и насърчаването на тяхната креативност. Вълчев изрази надежда, че догодина ще има повече средства училища да реализират собствени проекти, свързани с иновации. Той акцентира и върху развитието на професионалното образование.

 Красимир Вълчев, депутати, евродепутатът Ева Майдел, областният управител на Хасково Станислав Дечев, директори на учебни заведения от Хасково област, учители и синдикалисти участваха в широката дискусия "Европа в нашия дом", посветена на образованието. Начална педагожка от селско училище с преобладаващи деца от малцинствата предложи учениците от началното образование да не могат да преминават в по-горен клас, ако не са ограмотени.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Английски за деца
Треньорска школа по Футбол
Кик Бокс София за жени
Аржентинско Танго Варна
Курсове Варна
Медитация Йога
Йога курсове
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Школи за Народни танци в Пловдив
Сертификати по Английски език
Нива по Английски език
Спортни танци Пловдив
Клуб по Народни танци Витоша
Онлайн Английски език за начинаещи
Онлайн Счетоводство
Частни детски градини Хиподрума
Графичен Дизайн София
Упражнения по Немски език за начинаещи
Уроци по Химия Бургас
Уроци по Пиано ноти
Училище по Фризьорство
Кик Бокс тренировки Варна
Модерен Балет за деца
Курсове по Фризьорство София
Класически Балет за деца и ученици
Курсове по Немски онлайн
Народни танци за деца в Стара Загора
Курсове по Немски в Бургас
Школа Балет Бургас
Курсове по Италиански
Пълен курс по Английски език
Курсове по Испански в София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ