+ Предложи новина
13.06.2018

Министър Вълчев: Не трябва да се колебаем да инвестираме в учителите

Министър Вълчев: Не трябва да се колебаем да инвестираме в учителите

 През следващите години очакваме все по-голям недостиг на учители по математика , физика и химия. Тази заплаха за образователната система описа министърът на образованието Красимир Вълчев по време на националната конференция за образование и заетост. Това са едни от най-незаслужено ниско търсените професионални направления, но са и най-високо платените, според рейтинговата система. „Инвестициите в утрешното образование започват с днешните в учителите“, каза образователния министър. Според него от тук започва спиралата на подобряващото се образование. „Не трябва да се колебаем да инвестираме в учителите, в образованието е най-високата норма на обществена възвръщаемост“, категоричен е Красимир Вълчев.

 Въпреки това след 40-50 години учителите няма да бъдат заменени от роботи, най-вероятно ще има нужда от учители на роботите, смята образователният министър. „Учителят е и си остава основния фактор в образователната система, а основният елемент е класната стая. Въпреки че обществата ще претърпят значителни дигитални трансформации“, допълни още Вълчев.

 Вълчев добави, че е много важно да не допуснем нито едно дете да отпадне от образователната система и да бъде изгубено за пазара на труда. „Правото на детето на образование е задължение на родителя, но той не винаги го изпълнява“, обясни министърът. „20 000 деца допълнително са включени в образователната система благодарение на усилията на правителството“, изтъкна отново министър Вълчев.

 Следващите десетилетия ще сме изправени пред недостиг на работна сила, а очакванията на образователната система ще се увеличават. „Няма как да имаме пълноценни граждани без базови умения, но трябва да имаме и новите умения като предприемачество“, каза той. По думите му миксът от тези умения може да гарантира успешните хора в бъдеще. „Относително добре знаем до 10 години какви потребности ще има пазарът на труда. Ние почти няма да имаме сектори и сегменти, в които да има излишък на работна сила“, каза Вълчев.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Тестове по Немски за начинаещи
Да учим Немски онлайн
Курс по Японски
Курсове по Немски в Германия
Сертификат по Английски език
Музикална школа София
Народни танци в Младост
Online тест по Английски
Частни уроци по Гръцки език
Уроци по Китара Пловдив
Народни танци София Бели брези
Интензивни курсове по Английски София
Литература теми
Курс Френски Пловдив
Счетоводен курс
Обучение по Френски език
Школа по Английски език Стара Загора
Народни танци деца
Италиански език за начинаещи онлайн
Езикови школи Бургас
Уроци по Литература
Курс по разговорен Английски
Курсове Немски София
Домашно по Математика за 6 клас
Матура по Български
Частни уроци по Гръцки език
Уроци по Музика
Английски език за начинаещи
Индивидуално обучение по Български език
Курс по Английски език on vimeo
Сугестопедични уроци по Английски език
Частни Учители по Математика
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ