+ Предложи новина
03.04.2016

Министър Кунева: Учителят, а не учебникът е център на учебната вселена

Министър Кунева: Учителят, а не учебникът е център на учебната вселена

  Министърът на образованието Меглена Кунева подкрепя идеята да бъде забранено носенето на забрадки в училищата. На среща с над 400 преподаватели и директори на училища от областите Хасково, Кърджали и Стара Загора тя обсъди проблемите в предучилищното и училищно образование, както и как да бъде приложен новият закон, който влиза в сила от 1 август. Кунева подкрепя идеята на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурки в училищата. "Аз смятам, че е прав. Това се направи във Франция през закон. Имаше много големи обществени обсъждания. Аз смятам, че ние сме толерантен и отворен народ, но има ситуации, в които трябва да преценим всяка наша стъпка", каза образователният министър.  

 Новият буквар няма да е готов за 15 септември, а учебникът по история за петокласници ще излезе от печат едва през ноември, обяви още Кунева. "Учебникът не е вече център на вселената в учебния процес. Центърът на тази учебна вселена е учителят. Той е този, който ще избере начина, той е този, който ще избере подхода, който ще избере средствата", каза тя. Забавянето на някои учебници по новата програма през идната учебна година е неизбежно. Кунева заяви, че пред нея като министър имало два варианта – или да отложи реформите с новия закон за образованието, или да поеме риска от известни неуредици, но промените в училище да започнат още следващата учебна година. Тя е убедена, че българските учители ще се справят с предизвикателствата и новият закон ще доведе до професионален подем, а не до сътресения в системата. Според Кунева новият закон дава много повече свобода на учителите и в центъра на образователния процес вече няма да е учебникът, а учителят.  

 По-рано Кунева заяви, че ако законът за предучилищното и училищното образование се отложи с една година заради ситуацията с учебниците за първи и пети клас, се отлагат и всички останали аспекти на реформата. Това ще доведе до отлагането на квалификациите за учителите, и за допълнителните обезщетения за пенсиониране, които са предвидени в закона.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Италиански език
Курсове по Уеб Дизайн
Латино танци нови групи
Водене на Счетоводство
Частни уроци по БЕЛ Варна
Езикови курсове по Немски език
Online курсове по Немски език
Уроци по Рисуване за начинаещи
Курс по Рисуване София
Индивидуални уроци по Балет
Народни танци Варна за деца
Хоро клуб по Народни танци
Тестове за матура по География
Йога студио София
Частни детски градини Гео Милев
Есе по География
Тест по География на България
Пилатес София Борово
Езиков курс Немски София
Уроци по Английски Варна
Учител по Математика Сухата река
Компютърни курсове Пловдив
Английски видео уроци
Уроци по Руски език
Да учим Английски
Курсове по Английски в Малта
Латино танци София Младост
Професионални курсове Пловдив
Курс по Фризьорство
Уроци по Немски
Уроци по Български София
Курсове Компютърна грамотност Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ