+ Предложи новина
05.04.2016

Министър Кунева: Проблемът с бурките се преекспонира

Министър Кунева: Проблемът с бурките се преекспонира

  Изключително много е преекспониран проблемът. Знаете ли колко момичета носят изобщо носят бурки в училище?  Това е не повече от 1,2 3,5. Ние нямаме толкова силен проблем, но съм съгласна че трябва да говорим за в бъдеще, че ако има бежанци, мигранти, дали трябва да се съобразят с нашата култура, смята министърът на образованието Меглена Кунева. В сегашния закон се казва, че учениците трябва да ходят прилично облечени ида спазват дисциплината в училище. В новия закон има същите изисквания, но е в правото на директора да реши какво означава прилично облечени. Трябва да бъде пропорционални подобни ограничения. Когато сме казали, че училището ни е светско, трябва да вървим в тази посока. Според нея учителите ще са много по-спокойни ако е решено на законодателно ниво. В Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) има няколко дела където забраната е оставена за някои провинции в Германия. Там не са паднали забраните за носене на бурки в училищата, уточни Кунева. По думите ѝ не трябва да се навлиза във вярванията на хората. Външният вид на учениците не отива срещу това. Кунева обяви, че иска да възстанови Съвета по религия към МОН. 

 По проблема с учебниците за първи и пети клас образователният министър обяви, че 1 клас започва с учебници, които вече са в употреба, сменена е само поредността на буквите, за да може да децата да сричкуват спрямо промените. Направено е приложение към буквара. Пети клас ще има работни листи, изготвяни от учителите базирани на техния подход до ноември. След това ще се появят учебници. Имаше сериозни опити Законът да се отложи с една година. Той вече е отлаган прекалено дълго, каза още Кунева. 

 Във връзка с истериите около записването на първокласници в т.нар. елитни училища Кунева каза, че родителите трябва да са спокойни, няма да има незаписано дете. Директорите са издали своите критерии. "Нямам сигнали че има проблеми, има критерии по които децата влизат да учат в съответното училище." Министърът каза още: "Искам на учителите да се обърне изключително голямо внимание, защото те ще изнесат реформата в българското предучилищно образование.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ