Регистрирай се
+ Предложи новина
09.10.2019

Министерството ще финансира проекти за над 1 млн. за подпомагане на ромски ученици

Министерството ще финансира проекти за над 1 млн. за подпомагане на ромски ученици

 1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели към родните училища Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa (ЦОИДОЕМ) към просветното министерство. Това става ясно от публикувана в сайта на центъра покана към учебните заведения да кандидатстват с проекти, подпомагащи процеса на приобщаване на учениците от уязвимите групи. В края на срока за кандидатстване, който изтече в петък, интерес бяха проявили 80 кандидати, съобщиха от центъра.

 Министерството ще финансира проекти за взаимодействие на деца от различен етнически произход с общо 150 хил. лв., като максималното финансиране на проект е 15 000 лв. По-голяма сума се отпуска за проекти от същия характер, но насочени към взаимодействие на родители от различен етнически произход - до 20 000 лв. на кандидат, общо 240 хил. лв. Целта и на двата приоритета е да се създава благоприятна мултикултурна среда в училище. Средства се отпускат и за десегрегация, както и за превенция на вторичната сегрегация. Шефът на ЦОИДОЕМ Мануела Радева коментира, че средствата по програмата реално ще са общо около 700-800 хил. лв., тъй като центърът има да се разплаща по предишни проекти от миналата година.

 За приобщаване на ромските ученици се отпускат средства и по още една програма, чийто бюджет също е 1 млн. лв. Към момента за нея са избрани шест общини - Габрово, Дупница, Стара Загора, Самоков, Твърдица и Берковица. Кметовете ще могат да осигурят безплатен транспорт за ученици, посещаващи сегрегирани училища, да закупят учебни пособия за ученици до 7-и клас, включени в процеса по десеграгация, да организират срещи с родители и т.н. Наскоро МОН удължи срока за кандидатстване по тази програма до 15 октомври заради слабия интерес към нея.

Източник: www.segabg.com

Над 150 000 родители и обучаеми
търсят уроци и курсове в УЧИТЕЛИ БГ
  • Бърза и лесна регистрация
  • Създавате професионален профил
  • Рекламираме Вашите уроци и курсове
Регистрирайте се сега и
намерете подходящи ученици!

Вижте отзиви от активни потребители ТУКСъздайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ