+ Предложи новина
26.06.2020

Министерството предлага включване на природните науки в изпитите след 4, 7 и 12 клас

  МОН предлага нов предмет за 5, 6 и 7 клас. Учениците ще надграждат знанията с дигитално моделиране и креативност. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС. "Дигиталната креативност ще бъде увеличена за сметка на час по чужд език", добави Вълчев.

 "Промените, които предлагаме, не са големи. Основната промяна е в посока уреждане на възможност за провеждане на НВО чрез интегрирани тестове. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда и от оценките и малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети", каза Вълчев. От учебната 2022-2023 г. ще бъде предложено изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните.

 Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова уточни, че през май-юни на 2023 г. ще се състоят националните външни оценявания в трите учебни класа в този нов формат, предаде БТА. За седми клас ще се определи какъв ще е моделът на изпита, но със сигурност ще има задача, която ще е за създаването на текст. "Дали ще е в този вид преразказът, дали ще е друг преразказът, или ще е в друга форма създаването на текст, това ще се обсъжда в работна група", обясни Михайлова. Тя подчерта обаче, че създаването на текст е ключово умение и ще има такава задача със сигурност в изпита за седми клас и в бъдеще.

 Заместник-министър Михайлова каза, че една учебна година преди това ще има и промени в държавните зрелостни изпити в 12-и клас, като ще се промени скалата за оценяване. Това означава, че сегашните ученици, завършващи десети клас, ще са първите зрелостници, които ще се явяват на тези нови матури, които ще са свързани с профилираните им предмети.

 "Предвиждаме да има и промяна в минималния праг за успешното полагане на държавните зрелостни изпити в 12-клас, като ще регламентираме 30 процента и сега по скалата от 100 точки, това означава 30 точки", каза министър Вълчев.

 "Сега "тройката" на матурите в 12-и клас започва от 23 точки, като те отговарят на оценка 2,67 /по шестобалната система/. Предлагаме "тройката" да е от 30 точки и това е завишаване на изискванията, но считаме, че сега прагът е изключително занижен", коментира образователният министър. Ако скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити в 12-и клас остане от 100 точки, в наредбата ще се запише, че за "тройката" са необходими 30 процента от максималния брой точки, обясни министър Вълчев. Той отбеляза, че това ще влезе в сила след две години - с новите държавни зрелостни изпити. Ще има нови учебно-изпитни програми за 12-и клас, защото от 2022 г. вторият държавен зрелостен изпит ще е по предмет, който се изучава в профилираната подготовка. Изборът отново ще е на зрелостниците, но те ще могат да избират за втората си матура от учебните предмети, които са изучавали, като профилиращи предмети.

 При държавните зрелостни изпити за професионалните гимназии задължително изпитът по теория и практика ще е за придобиване на професионална квалификация. Сега се разработват и тези учебни програми, както и какво ще включва самият изпит, съобщи заместник-министър Михайлова.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.9 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ