+ Предложи новина
24.10.2017

Мина Илиев - учителят, който не дава домашни на учениците си

Мина Илиев - учителят,  който не дава домашни на учениците си

  Твърдо против домашните съм. Моята работа е да си свърша нещата в училище. Децата наистина са по цял ден на училище, настоя учителят Мина Илиев в "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR. Заедно с родителя Димитър Димитров, който е част от "Отворено общество", те коментираха дали домашните работи са демоде и вредят ли на учениците. Преподавателят посочи, че след 9-те часа в училище децата продължават с уроци по английски език или с други занятия, а често получават домашни и след занималнята. Самият Мина Илиев вече 30 години не дава домашни на своите ученици, сподели той.

"Оказва се, че домашните работи имат добавена стойност след определена възраст и образователна степен. До 7-8 клас те нямат кой знае какво значение. До определена възраст децата се развиват по начин, който не изисква домашните работи в училище. Не можем да очакваме дете да учи от 7:30 до 17:30 ч. с непрекъсната концентрация", обясни Димитров. Той е на мнение, че подходът с домашните е типичен за страни, където се наблюдават по-големи неравенства. По думите му в Западна Европа няма домашни или те са изцяло по желание на детето, тъй като се отразяват емоциално и физически на учениците.

 Димитър Димитров повдигна и въпроса с тежките раници на учениците, които според него са между 5 и 8 килограма. Мина Илиев е намерил рационално решение на проблема и неговите ученици държат всичките си учебници в училищните шкафчета. "Учебници и тетрадки не се носят вкъщи", посочи той и изрази надеждата си скоро учебниците да бъдат заменени от таблети.

 Миналата година два класа деца се преместиха от едно училище в друго заради Мина Илиев. Родителите решили да запишат децата си при него или заради препоръки от приятели, или защото е учил по-големите им деца. Първокласниците на любимия учител от столичното 47-мо СОУ "Христо Данов" го обичат още преди да го познават. Учителят с последователи посрещна децата си, нови 28, в стая - почти дом. За да е ученето с мерак. Мина се е научил от децата - за да излязат от училище хора, трябва търпение и отношение.

 Непростимо за Мина е отношението на възрастните към образованието. Към бюрокрацията там, където трябва обществото да даде вниманието си. „Както се погледнете в огледалото, така ще видите. Ако се погледнете усмихнат, ще се видите усмихнат. Ако се погледнете намръщен, денят ви ще е такъв”, казва учителят.

Източник: www.dnes.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Кик Бокс тренировки Варна
Компютърни уроци
Интензивни курсове по Английски език
Латино танци за деца в София
Индивидуални уроци по Немски език София
Немски език ниво a1
Уроци по Бокс София
Матура по Английски
Източни танци
Счетоводство за начинаещи
Курсове по Счетоводство
Урок по Български език
Разговорен Немски
Частни детски градини Дианабад
Упражнения по Английски език за начинаещи
Частни уроци по Литература Плевен
Тренировки по Футбол за деца в Пловдив
Английски език урок 1
Урок по История
Народни танци за начинаещи Шумен
Учене на Английски Онлайн
Индивидуално обучение по Английски език София
Разговорен Английски
Разговорни Курсове по Английски
Частни уроци по Испански София
Диети и Фитнес Зумба
Уроци по Английски
Танцови школи в София
Частни уроци по Литература
Уроци по Музика за 3 клас
Английски език първо ниво
Уроци по Български език за 1 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ