+ Предложи новина
26.10.2018

МФ заложи в бюджета за 2019 г. увеличението на учителските заплати

МФ заложи в бюджета за 2019 г. увеличението на учителските заплати

 Заплатите на учителите ще се увеличат средно с 20 на сто през 2019 г., като стартовата учителска заплата ще бъде увеличена от 760 на 920 лева. За периода 2019-2021 г. се предвижда увеличение на средствата за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците ежегодно с допълнителни 330 млн. лв.

 През 2021 г. ще бъде постигнато удвояване на средствата за възнаграждения на учителите спрямо 2017 г. Една от целите е да се привлекат млади хора към професията. Сега те са едва 8 процента от общия брой на педагогическите специалисти, а през следващите 8 години предстои да се пенсионират около 40 000 български учители. Това се посочва в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. за политиките в образованието и науката. За 2019 г. за транспорт на деца и ученици, и за поддръжка на училищни автобуси, са предвидени 43,2 млн. лв. - с 4,3 млн. лв. повече от 2018 г.

 С 25,1 млн. лв. през 2019 г. от държавния бюджет ще бъдат финансирани заниманията по интереси на около 700 000 ученици. Чрез заниманията по интереси се подкрепя развитието на ключовите компетентности на учениците в областта на математиката, информатиката, природните науки и технологиите, и се подпомага професионалното им ориентиране.

 Предвидено е да бъдат увеличени и средствата за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от първи до четвърти клас с 8,0 млн. лв. за 2019 г. спрямо 2018 г. С тази мярка се цели подобряване на качеството на предоставяните закуски на децата и учениците.

 За 2019 г. фокусът ще бъде поставен върху детето или ученика и поставянето му в центъра на процеса за намаляване на новоотпадналите ученици. Предвидени са и средства за развитие на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. Около 90 млн. лв. се предвиждат до 2021 г. за мерки за намаляване на преждевременно напусналите образованието, за достъп до информационни технологии и за квалификация на учителите.

 За 2019 г. са предвидени допълнително 39 млн. лв. за издръжка на обучението на студентите и докторантите. Ще бъдат отпуснати 2 млн. лева за увеличение на стипендиите на студентите и 3 млн. лева за допълнителни стипендии на докторантите. От 2019 г. се предвиждат промени във финансирането на БАН и на Селскостопанската академия.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове за Масажисти
Частни уроци по Немски език София цени
Курсове Английски Стара Загора
Народни танци Студентски град
Частни уроци по Испански София
Ащанга Йога
Задачи първи клас
Курсове по Руски за деца
Уроци по Плуване София
Курсове по Български език за чужденци
Уроци по Испански за начинаещи
Английски език за 4 клас
Английски за българи Онлайн
Йога упражнения за начинаещи
Курсове Педикюр
Подготовка за матура по Английски език
Курсове по Рисуване уасг
Тест по Икономика
Учител Брейк танци
Курсове Маникюр Стара Загора
Уроци по Китара Бургас
Курсове по Готварство
Уроци по Плуване за възрастни Бургас
Частни детски градини Овча Купел
Частни уроци по Испански София
Индивидуални уроци по Плуване
Тест по Немски a1
Графичен Дизайн София
It курсове
Домашно по Математика за 7 клас
Курсове за Ноктопластика
Частни уроци по Английски език Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ