+ Предложи новина
08.05.2015

Между 60-80 000 евро е възвръщаемостта на висшето образование в България

Между 60-80 000 евро е възвръщаемостта на висшето образование в България

  Средно между 60-80 000 евро е възвръщаемостта на висшето образование в България. Това означава, че един успешно реализирал се висшист с бизнес образование изкарва през живота си с между 60-80 евро повече от един среднист. Това обясни вчера Боян Захариев, който разработва рейтинговата система на университетите у нас. Той допълни, че в чужбина възвращаемостта на висшето образование е доста по-висока – средно около 150 000 евро. Затова и нагласата на българите, които учат в чужбина е да се реализират извън родината си. 70% от българските висшисти, които вече са завършили бакалавърска степен искат да следват в Европа.

  В крайна сметка обаче 60% остават да продължат образованието си у нас Това показва резултати от глобално изследване за нагласите следдипломно образование. В проучването са взели участие 2 000 души от 70 държави, като сред тях има и българи с бизнес образование. Най-предпочитаните дестинации за следдипломно обучение са Великобритания, САЩ и Холандия. Според резултатите от проучването 15% от отговорилите българи искат да учат в Северна Америка, а 25% отиват да учат във Великобритания и Холандия.  

  Изследването показва, че преди да започнат обучението си, кандидатите имат високи очаквания за добре платена работа, които впоследствие се снижават при сблъсъка с реалността. От отговорите на участниците става ясно, че сред предпочитаните от българите специалности за следдипломно обучение са мениджмънт, маркетинг, туризъм и право.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ