+ Предложи новина
11.02.2021

Между 20 и 25% от родителите са дали съгласие децата им да бъдат изследвани за COVID

 Между 20 и 25 на сто от родителите на ученици са дали съгласие децата им да бъдат изследвани за COVID-19 с бързи антигенни тестове, показват данни на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

 Проучването на нагласите сред майките и бащите по темата започна в края на миналата седмица чрез анкети, резултатите от които предстои да бъдат обобщени. Заради неяснотите около идеята за евентуално тестване на учениците, родители подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. 93% от родителите на децата в 6-то основно училище "Паисий Хилендарски" в Кюстендил са се обявили против децата им да бъдат тествани, съобщи пред БНР Здравка Тасева - директор на учебното заведение, което има три бази в града. Най-силна е съпротивата срещу тестовете в базата в ромския квартал "Изток": "В базата в квартал "Изток" няма нито един родител, който желае. Хората са изплашени от някакви клипове, които се разпространявали из мрежите. Щели да им бъркат в мозъците и са категорични, че ако го направим, няма да си дадат децата в училище".

 Ася Митова, която е майка на второкласник в София, е попълнила анкетата, отказвайки категорично синът ѝ да бъде тестван: "Това са прави, здрави деца, нямащи абсолютно никакви симптоми. Смятам, че е редно все пак да опазим и тяхното психично здраве".

 Мария Ангелова - майка на първокласник, петокласник и на третокласничка, е дала съгласие за тестване на децата ѝ: "Едно евентуално тестване на учениците ще даде по-голямо успокоение затова в каква среда прекарват ежедневно времето си децата".

 А заради неяснотите около евентуалното тестване, родители вече подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. Антонина Кенова от Фейсбук групата за родители и учители за качествена и иновативна образователна система: "Защо се прави? До какво ще доведе? Защо не се тестват децата за антитела? Кой точно ще вземе пробата? Обучен ли е? И съм убедена, че ако посланията на министерството са ясни и точни, тогава много по-голяма част от родителите биха се съгласили на такова тестване, но ние в момента нямаме почти никаква информация".

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Матури по Английски
Индивидуални уроци по Счетоводство
Частна детска ясла София център
Курс по Английски език за начинаещи
Курсове по Италиански София
Уроци по Салса Бургас
Френски език за деца
Латино танци София
Частни уроци по Английски език Бургас
Руски език за начинаещи
Йога Хасково
Тестове по Икономика
Хип Хоп танци youtube
Частни уроци по Биология Стара Загора
Английски език за 2 клас тестове
Уроци по Пиано за начинаещи
Тест по Немски
Диалози на Английски език
Изучаване на Немски
Начална школа по Пиано България
Уроци по Математика Варна
Уроци по Италиански online
Уроци по Салса el clasico
Тренировки по Баскетбол София
Уроци Китара Бургас
Курсове Английски език Пазарджик
Обучение по Математика в детската градина
Начални уроци по Английски
Уроци Английски София
Тест История 6 клас
Математика за 7 клас
Учител по Български език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ