+ Предложи новина
05.09.2019

Между 10 и 20% увеличение на учителските заплати догодина

Между 10 и 20% увеличение на учителските заплати догодина

Следващото, трето поред, увеличение на учителските заплати, планирано за догодина, ще бъде под 20%. За обезпечението му в бюджета за 2020 г. са планирани 30 млн. лв. повече от т.г., т.е. общо 360 млн. лв. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на национална работна среща на директорите, организирана от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

 По думите на Вълчев 360-те млн. лв. са заложени в средносрочната бюджетна прогноза и са налични. Въпреки че като обща сума те са повече от миналата година, процентът на увеличение ще е по-нисък от тазгодишните 20 на сто, тъй като ще се изчислява върху по-висока база. По думите на министъра то ще е над 10% (колкото ще получат останалите сфери на бюджетна издръжка) и ще се доближава до 20%. С колко точно обаче ще се повишат възнагражденията на учителите, ще стане ясно на по-късен етап. С увеличените средства ще се коригират леко нагоре и единните разходни стандарти в системата, от които зависят бюджетите на школата.

 От 1 януари 2019 г. най-ниското възнаграждение на преподавателите е 920 лв., а на директорите - поне 1140 лв. Обещанието на ГЕРБ е за двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на този мандат. Плановете са през 2021 г. минималната учителска заплата да стане 1200 лв., средната - 1700 лв., а директорската - около 2000 лв.

  "Стягайте се! Предайте това и на останалите! Следващите 1-2 г. ще има криза на доверие в системата, защото минахме много промени, а за резултатите трябва повече време", обърна се Вълчев към директорите. По думите му пред oбразованието вече няма много неизвестни, системата се нуждае от предвидимост и промяна само на модела на промяната - т.е. тя да започне да се случва от долу нагоре и учителите да сменят философията си на преподаване. Той призова школските началници да работят повече и да мотивират учителите, за да накарат учениците да останат в клас. "Ако сте уморени и отегчени, няма да можем да посрещнем предизвикателствата. Трябва да се почувства промяна от родителите, ако искаме този процес да е траен", коментира той.
 
Радичков по преразказ
 
 "Възможно е при следващо писане на учебни програми да се изчистят въпросите с произведения с проблемни авторски права", коментира министър Вълчев по повод проблема с творбата "Нежната спирала" на Йордан Радичков. Тя е заложена в учебната програма за 10-и клас, но тъй като наследниците на Радичков не са дали разрешение тази творба да се публикува в учебници, тя не присъства в книгите за този клас. За сметка на това обаче се "появява" преразказана в "Христоматия" за 10-и клас - помагало на издателство "БГ учебник", което не се одобрява от МОН. Мнозина изразиха позиция, че е недопустимо големият Радичков да се учи с преразкази. "Ако имаме проблеми с авторските права, както в случая, трябва да преосмислим оставането на тези произведения в учебната програма, защото създава ограничения", коментира на прима виста министър Вълчев.

 Според заместничката му Таня Михайлова обаче въпросът е и морален. "Редно ли е да лишим учениците от възможността да се докоснат до творчеството на Радичков?", попита тя. Според нея това, че творбата липсва от учебниците, не е пречка учениците да я прочетат в книгите му, каквато е позицията и на наследниците. Текстове на Радичков са предоставени безвъзмездно за по-малките ученици до 4-ти клас, но христоматии като тази с преразказа синът на писателя Димитър Радичков сравнява пред "24 часа" с "хранителни добавки". "По-големите ученици могат да намерят книгите му в библиотеки и книжарници и да прочетат оригиналите", коментира той.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.93 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Балетни школи Русе
Курсове по Немски език Русе
Кандидатстване с География
Частни уроци по Немски език
Урок по Салса
Хоро в София
Курс Компютърна грамотност
Танцова школа Варна
Уроци по Български език
Тренировки по Футбол за деца в Стара Загора
Как се учи Английски език
Курсове за Масажисти
Суинг танц
Курсове Йога
Клубове за Народни песни
Курсове по Гръцки език
Компютърно Счетоводство
Уроци по Немски език онлайн
Фризьорски курс Варна
Сугестопедия Английски София
Частен учител по Английски език София
Школа по Математика Пловдив
Как да научим Английски език
Курсове по Английски Лондон
Уроци по Математика за 5 клас
Уроци по Литература за 7 клас
Школа по Ориенталски танци Плевен
Матура по Български
Уроци по Плуване Русе
Курсове Компютърна грамотност Пловдив
Английски език видео уроци
Курсове Счетоводство Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ