+ Предложи новина
06.07.2016

Меглена Кунева започва дисциплинарна проверка на служителите от МОН

Меглена Кунева започва дисциплинарна проверка на служителите от МОН

  Финансовият контрол върху ОП „Наука за интелигентен растеж” поема лично министърът на образованието и науката Меглена Кунева. Това стана ясно на пресконференция, на която бяха обявени резултатите от извършените проверки на звеното за вътрешен одит и инспектората към МОН. Министър Кунева заяви, че така ще бъде засилен контролът: „Аз ще поема отговорност.” Министър Кунева каза още, че на практика с тази проверка е направен тест на системата. Тя визира изловените три проекта на стойност 1.5 млн. лв. за подпомагане на предучилищното образование, които са изработени по шаблон. Министърът посочи, че сега тече втора проекта върху проектите от училищното образование, тъй като и за тях имало сигнал за същите лица.

 Меглена Кунева заяви, че за тези проекти започва дисциплинарна проверка и на действията на служителите от Министерството на образованието, а одитният доклад ще бъде изпратен на прокуратурата. „Ние искаме да знаем има ли вътрешна схема в МОН. Нарушение има, въпросът е дали е резултат от пропуск или е нещо по-сериозно”, коментира министър Кунева. Ще бъдат предприети и допълнителни мерки за засилване на контрола на проектите от Оперативната програма, като всички одобрени проекти ще трябва да предоставят доказателства за наличие на целева група, допълнително детайлно разпределение на екипите и тяхното натоварване по проекти, както и дали са взети под внимание предложенията на помощник оценителите.

Министерство на образованието представи резултатите от три проверки.

 Първият случай е свързан с проверка в Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието, който изготвя задачите за националното външно оценяване след 7 клас. Министърът на образованието Меглена Кунева обясни, че има конфликт на интереси с експерта по математика от Центъра Мадлен Христова, която е преподавала по математика и е била класен ръководител на седмокласници. От общо 17 ученици в клас на столичното 125-то СОУ 10 деца получиха отлични оценки на изпита.

 По думите на министър Кунева не е установено работата на експерта Мадлен Христова в Центъра да е опорочило провеждането на националното външно оценяване. „Стана ясно, че главният експерт по математика Мадлен Христова е преподавала на ученици в 7 клас, макар и в рамките на свободноизбираема подготовка - школа по математика на учениците от 5 до 7 клас. Тя е била и изпълняващ длъжността класен ръководител на един 7 клас по време на втория срок след напускането на титуляра. Не е било планирано, но това е факт. Едновременно с това Христова е сключила договор със 125 СОУ месец преди да уведоми първоначалния си работодател - Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието, като изрично е заявила през октомври, че ще преподава на 5 клас, а не на 7-и. Няма данни действията на експерта да са опорочили по какъвто и да е начин националното външно оценяване, заключава Комисията, тъй като въпросните ученици са участници в олимпиади по математика, с традиционно изключително високи оценки и постижения по предмета", обясни Кунева.

 Друга приключила проверка е свързана с анонимен сигнал за Езиковата гимназия във Варна, където чрез сигнал до медиите анонимни родители обвиниха учител, че е изпратил СМС-и с отговорите на зрелостниците по време на матурата. „Не всички сигнали реално съдържат потенциал за проблем. От районната прокуратура бяха проверени видеозаписите от залите както и изходящите СМС-и и разговори на въпросния учител в посочения часови диапазон, които не потвърдиха сигнала по никакъв начин. Отделно анкета, проведена със зрелостниците, категорично опроверга информацията. И ученици, и разпечатки показаха, че преподавателят е изпратил мейли на всичките си ученици в 19.25 часа на 18 май с верните отговори на матурите или 4 часа след публикуването им на сайта на МОН", подчерта образователният министър.

 Третият казус, по който в МОН течеше проверка, е свързан с три сдружения, кандидатствали за средства по Оперативната програма. Меглена Кунева обясни, че нарушението засяга свързани лица, а със сдруженията няма да бъдат сключени договори.

От общо 19 държавни образователни стандарти за момента са готови 4, посочи още министър Кунева.

Източници: www.news.bg    www.dariknews.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школа за Народни танци София
Частни уроци по Немски Люлин
Курс Английски Бургас
Частна детска градина София Люлин
Спортни танци за деца Пловдив
Йога курсове Бургас
Балетни школи Русе
Курсове по Немски език в Пловдив
Курс по Испански език София
Обучение по Психология в България
Онлайн Счетоводство
Уроци по Френски език online
Йога курс
Школи по Народни танци София Студентски град
Учители по Английски
Матури по Български
Училища в София
Курсове по Испански език Варна
Клуб по Спортни танци Варна
Балетни школи в Стара Загора
Тенис тренировки София
Уроци по Математика София Младост
Разговорен Английски София
Бокс тренировки за начинаещи
Езикови курсове Русе
Уроци по Китайски език в Пловдив
Танго урок n2
Йога за лице
Латиноамерикански танци видео
Изучаване на Английски език онлайн за начинаещи
Боксов клуб Варна
Пилатес за гърба
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ