+ Предложи новина
10.06.2016

Меглена Кунева обвини Орешарски за катастрофалните резултати на изпитите

Меглена Кунева обвини Орешарски за катастрофалните резултати на изпитите

  Предупреждение за слабите резултати на седмокласниците тази година е имало още преди няколко години – през лятото на 2013 година. Тогава випускът се е представил много зле на националното оценяване след четвърти клас, каза пред БНТ министърът на образованието Меглена Кунева. Провокирана от водещия Димитър Цонев, тя припомни, че по това време премиер е Пламен Орешарски и допълни: "Няма следа тогавашният министър да е взел мерки". Кунева се похвали, че тази година четвъртокласниците са с добри резултати, като двойките са под 5%, а тройките са под 10 на сто. "Имаме две трети петици и шестици, надявам се да задържим това ниво и резултатите да са добри и след седми клас", каза министърът на образованието.

 "Тази година четвъртокласниците са с много високо представяне, което означава, че докато стигнат седми клас, ще имат много високи резултати. Трябва да си дадем сметка, че има голям брой деца, за които българският език не е майчин и към тях трябва да има специална грижа. Имаше камери, които не допуснаха да се преписва. От предишни години като сигнали чувахме, че има изтичане на тестове и т.н. Тестът наистина се разпространява много масово, въпросът е отговорите от теста да не влизат обратно, затова заложихме всички необходими мерки за сигурност, за да няма преписване. Ако има сигнали за нередности, нека достигнат до нас. Ще направим така, че да не може отговорите да достигат до децата, които се явяват на изпит", обясни Кунева.

 "Нека опозицията спре до момента, в който става опозиция на българското образование. Тези оценки са заслужени при стария закон, затова да не пречат да направим по най-добрия начин новия. 2013 година - това са били четвъртокласниците със слаби оценки и нямам информация тогава да са били взети някакви мерки. Говоря за времето на Пламен Орешарски. Не искам да минаваме в режим защо не го направихте вие, но се надявам ние да дадем решение, за да няма опозиция на образованието", смята тя.

 Меглена Кунева уточни, че сегашното ръководство на министерството не иска да бяга от отговорност и ще вземе мерки за подобряване на ситуацията. Кунева обяви, че работи с желание и уважение към системата на образованието и иска следващото голямо присъединяване на България да е към образованите нации в Европа. "Хора с недостиг в образованието, които не могат да се реализират, са опасност за националната сигурност. Защото тя зависи и от българския дух", каза министърът.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Народни танци уроци
Курсове по Английски във Варна
Курс Английски Варна
Пилатес в Пловдив
Модерен Балет София за възрастни
Испански език Онлайн
Частни детски градини в Бели брези
Курсове по Масаж
Уроци по Китара за начинаещи онлайн
Школи по Народни танци
Школа по Английски език Стара Загора
Курсове Английски език цени
Салса Латино
Курс за Фотограф
Индивидуални уроци по Математика София
Курсове за Маникюр
Езикови курсове Испански
Руски език за начинаещи
Спортни танци за деца Варна
Частни уроци по Немски език София
Индивидуално обучение по Английски
Немски център
Английски 2 клас
Школа за Хип Хоп танци София
Ноти за Пиано за начинаещи
Спортни танци Габрово
Тест по География и Икономика за 5 клас
Английски а1
Уроци по Английски за деца
Уроци по Рисуване online
Двустранно Счетоводство
Школа по Английски език Люлин
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ