+ Предложи новина
25.11.2016

Математическата общност у нас бойкотира просветното министерство

Математическата общност у нас бойкотира просветното министерство

  Математическата общност у нас бойкотира просветното министерство. Почти никой от университетите, към които МОН се обърна, не са откликнали на поканата да излъчат представители, които да обезпечат научно комисиите за провеждане на математическите състезания.

 Проблемите започнаха в началото на ноември, когато 13 души от Съюза на математиците в България, които от 20 г. подготвят задачите за състезанията, се оттеглиха от комисиите. В остро писмо до МОН те се възмутиха, че избраните за т.г. членове на комисията за състезанията от 4-8 клас са напълно различни от тези, за които са се уточнили с министерството. По-конкретно, те възразиха срещу избирането на проф. Сава Гроздев, който според тях отдавна е компрометиран пред международната математическа общност, а научният му принос е незабележим. От СМБ са против и "узурпирането" от проф. Гроздев на редица състезания - той оглавява националните комисии за студентските олимпиади, за математическото състезание "Кенгуру", за състезанията между 4-8 клас, както и списание "Математика и информатика" - издание на МОН. Според математиците в качеството си на негов главен редактор проф. Гроздев е в конфликт на интереси, тъй като е редактор и на частното сп. "Математика +".

 От МОН не се трогнаха от подадените оставки и помолиха БАН 5 наши университета и 5 известни математически гимназии да им предложат експерти. До крайния срок обаче - 21 ноември, почти никой не е откликнал. Именити преподаватели от Софийската математическа гимназия подкрепиха подалите оставки математици. "Силно сме обезпокоени от възникналата ситуация и считаме, че тя може да доведе до криза в провеждането на националните състезания и олимпиади през 2016/17 г. и в участието на националния ни отбор в Международната олимпиада по математика през юли 2017 г.", написаха учителите.

 От Факултета по математика и информатика на СУ също заявиха, че не са съгласни да допълват "някаква комисия с неизвестен ни състав, която вече е компрометирана". Те протестират срещу "системното игнориране на университетите, както и против използването им за арбитър при решаване на възникналия спор на МОН със СМБ". От МОН неофициално потвърдиха, че действително не са получили предложения и са се видели в чудо как ще попълнят комисиите. Източници на "Сега" разказаха, че ведомството се опитва да намери изход, например проф. Гроздев да излезе от комисията за 4-8 клас.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Кик Бокс София Младост
Клуб по Народни танци в Шумен
Уроци по Биология за 9 клас
Курсове Турски език
Школа по Ориенталски танци Плевен
Уроци по Музика за 4 клас
Тестове по Немски
Частни уроци по Български език Бургас
Частни детски градини Дружба
Частни детски градини Банишора
Курсове Английски online
Курсове по Уеб Дизайн
Урок по Математика
Частни уроци по Испански език
Английски курс
Английски за българи
Частни уроци по Испански София
Пилатес в Перник
Графичен Дизайн курсове
Уроци по Испански за начинаещи
Индивидуални уроци по Математика
Уроци по Плуване за деца в Пловдив
Бизнес Немски
Английски online уроци
Курсове по Рисуване Русе
Тестове по Английски за 2 клас
Подготовка за матура по Български език и Литература
Салса уроци видео
Школа по Латино танци Велико Търново
Курсове Английски Стара Загора
Уроци по висша Математика Варна
Школи по Народни танци Овча Купел
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ