+ Предложи новина
26.12.2019

„Маратон на четенето“ определи най-четящия ученически клас у нас

 Четвъртокласници от варненското ОУ „Йордан Йовков“ са прочели и решили въпросниците към 932 книги в рамките на две седмици. Малчуганите са залегнали над кориците като част от „Маратона на четенето“, който е съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и „Книговище“. Целта е да се намери най-четящият клас у нас. Състезанието започна на 9 декември и ще продължи до края на първия учебен срок – 4 февруари. Учениците са разпределени в две възрастови групи – малчугани от първи до четвърти клас и тези от пети до седми.

 Целта е хлапетата от един клас да прочетат възможно най-много книги и да натрупат най-много точки. Така след края на състезанието ще бъде определен „най-четящият” от тях. Към момента са се включили 247 класа от 58 населени места у нас. В рамките на две седмици всички хлапета са решили общо 18 965 въпросника. От „Книговище“ обясниха, че средно на ден се решават по 600 въпросника към книгите, които учениците са прочели, като в първите дни били още повече.

 Четвъртокласниците от Варна са в челото на класацията с общ резултат към момента 13 600. Третокласниците от ОУ „Братя Миладинови“, които заемат второ място с 5526 точки, трудно могат да ги изместят от първото място преди края на състезанието.

 „Моите ученици са изключително любознателни, обожаващи състезанията. Още от 1-ви клас, откакто съм с тях, винаги са били много мотивирани към най-високите постижения, които биха могли да постигнат. Състезанието в седмицата за четене беше едно от предизвикателствата, към които те се хвърлиха с голям ентусиазъм и желание“, разказа класният ръководител на малчуганите от Варна Анна Бояджиева, в чиято класна стая четенето е на почит. „Дневникът на един Дръндьо“, „Вълкът и седемте козлета“ и поредицата за костенурката Франклин са сред произведенията, за които всеки четвъртокласник е попълнил въпросник. Учителката смята, че четенето на повече книги ще помогне учениците й да постигнат добри резултати на предстоящото им национално външно оценяване.

 Дигитална платформа, на която се попълват въпросниците, дава възможност да се прави паралел между книгата и технологиите, твърди Бояджиева. „Четенето на книги е едно от любимите им занимания, а в комбинация с така обичаните от всички деца мобилни устройства тази дигитална платформа се превърна в едно от най-посещаваните за тях места“, допълни тя. В класа на учителката има 23 хлапета, които са още по-мотивирани и активни, когато техните занимания имат състезателен характер и всеки иска да бъде победител. „Най-много ми допада, че всеки допринася за общия резултат, и както съм ги учила вече 4 години - ние сме като семейство и успехите ни също“, разказа с гордост класният ръководител на четящите малчугани.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ