+ Предложи новина
26.05.2022

Майки за НВО в четвърти клас: Излишни изпити, хранят само издателите на помагала

 Теснолинейка наду свирка в аудиодиктовката на националното външно оценяване на четвъртокласниците днес. За тази сложна дълга дума от 12 букви те все пак откриха, че трябва да се напише цяла и някъде към последните „вагони“ да се сложи едно Й. А и че, клоните, с които си бъбри влакчето по релсовия път, са теЖки.

 Много лесно беше, излязоха доволни класовете от пловдивското НУ „Христо Ботев“ в Пловдив. Александра от 4. Д не се затрудни и с въпросите с избираем отговор към диктовката, които провериха дали учениците знаят какво е синоним, антоним и сложно изречение. Преди изпита бях напрегната, но като започна, видях, че не е трудно, сподели момичето. Казала си думата и подготовката – класната Таня Петкова  дала теста от миналогодишното национално външно оценяване, а и цяла година класът се упражнявал върху подобни задачи. Имахме двойно повече домашни, разказа и Елинор от 4. Д клас. Преди теста нейната учителка Антония Узова заръчала да не се бърза, децата да не се притесняват и да проверяват отговорите си, преди да ги предадат.

 Във втората част от изпития формат те трябваше да покажат умения за четене с разбиране по текст за огъня – с 10 тестови задачи към него с избираем и свободен отговор. Елинор не се затруднила и с това. А спешния номер 112 го знае от личен опит - наложило се семейството й да звъни на него, когато било ограбено.

 Иван, Пейо, Пресиян, Егор и Митко също не откриха трудности в изпитния формат на малката матура в 4. клас. А Михаил го чакаше специална изненада в двора след края – майка му с 2-годишния му брат Иван.

 Под сенките настъпи оживление, когато всички заразказваха как са отговорили на последната 21. задача. Тя е творческа – да се състави текст по картинки, на които се виждат деца в зоопарк край клетките на слон и две маймуни, а едната се опитва да отмъкне шапката на посетител. Целта е децата да създадат самостоятелно текст от няколко изречения, като покажат умения за смислово единство, езикова  свързаност на написаното и творческо и оригинално мислене. Деница даже кръсти дългоопашатите  - Рони, Мони и Мими. Трябва просто да помислиш и да пофантазираш – и готово, обобщи Кая.

 Утре всичките 5640 четвъртокласници от 151 училища в Пловдивска област  ще държат и второто национално външно оценяване – по математика. Изпитът е с 25 задачи, 18 от които са с избираем отговор. Пет изискват кратък свободен отговор, има и една текстова с практическа насоченост. От децата се очаква да прилагат алгоритмите за събиране, изваждане, умножение и дeлeние, да работят с мерните единици, да познават геометричните фигури и техните елементи, да описват ситуации от реалния свят с математически модели.

Освен прилагане на изученото учебно съдържание, решаването на текстовите задачи предполага и изява на личностни качества – логическо мислене, съобразителност, наблюдателност. Максималният брой точки на всеки изпит е 100 и се преобразува в оценка. Тя обаче не влияе по никакъв начин на учениците, а дава обратна информация на системата какво и доколко са овладели.

 Докато чакат децата да излязат от националното външно оценяване, майки на четвъртокласници коментираха нуждата от такъв изпит. Трябва да има – за обратна връзка, но да е по-щадящ за децата, смята Славка. Не разбира защо тестовете се провеждат 3 седмици преди края на учебната година, преди да са взети всички уроци и преди годишния преговор.Според Евелина за засичане на усвоено и дефицити могат да служат и контролните работи за изходно ниво. Сега провеждането на изпитите води до претоварване  – упражнения, диктовки, съчинения. А и онлайн обучанието си казало думата. „Все едно сме майки на седмокласници. Децата са на 10 г., още са с детско мислене. Колкото до създаването на умения в решаващ момент да покажат най-доброто, тренираме ги достатъчно със състезанията на Съюза на началните учители и „Математика без граници“, категорична е жената.

 Според нея националните външни оценявания „хранят“ само сектора за паралелно обучение – печатането и търговията с помагала, сборници, бизнеса с частни уроци. „В училище много учат, а вечер ние застъпваме „нощна смяна“ с допълнителни упражнения, в събота и неделя – пак“, описва Евелина ежедневието на майките през учебната година. И всичко това й се струва излишно. „Роят се още и още помагала, децата се затрупват с тях. А в крайна сметка знанията не са нещо, което в определен момент написваш на един лист“, разсъждава тя.

 Училището, в което е нейното дете, е начално, и за догодина трябва да се търси ново. И в тази система майката вижда несправедливост и излишно напрягане – класовете в другите училища вече са пълни и децата от началните се борят за останали отделни бройки. „И понеже обикновено са единични, пак практиката е да се взима предвид успехът. Така кандидатстването на този етап се оказва по-тежко даже от това след 7. клас“, негодува майката.

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школа по Математика Пловдив
Уроци по Рисуване за деца
Частни уроци Английски Пловдив
Excel курс
Курсове по разговорен Английски
Курсове по Плуване
Частни уроци по Китайски език София
Курс по Италиански Пловдив
Курсове Испански език София
Уроци по Английски език
Уроци по Испански език
Математика обучение онлайн
Интензивни курсове по Английски
Частни уроци по БЕЛ
Уроци по Рисуване за любители
Уроци по Китара за начинаещи онлайн
Курс Английски език Варна
Руски език курс
Компютърна грамотност за абсолютно начинаещи
История 5 клас
Курс по Немски език
История и цивилизация за 6 клас
Латино танци цени
Курс по Фотография Варна
Индивидуални тренировки по Плуване
Английски език курсове
Козметични курсове
Online Курсове по Английски език
Йога в Стара Загора
Урок по Немски език
Тренировки по Футбол София
Курс Счетоводство Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ