+ Предложи новина
05.06.2017

Майка на кандидат-студентка по педагогика: Обещаха ръст на заплатите на учителите

Майка на кандидат-студентка по педагогика: Обещаха ръст на заплатите на учителите

 Доста от явилите се на предварителния изпит по български език в ПУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив ще пробват да намерят място в специалност предучилищна или начална педагогика. Кой накъде се е насочил на този етап от кампанията, не е ясно, тъй като в документите се декларира само желание за явяване на предварителна дата, но не и предпочитани специалности.

 Моника Гошевилова от Велинград е завършила тази година профилирана паралелка с английски в родния си град. Като седмокласничка ходила на уроци по български език и литература заради амбицията да постъпи в езикова гимназия в Пловдив. Родителите  обаче я спрели в последния момент от страх да не я „развали” големият град. Тъкмо влизаше в пубертета, беше наивна, поддаваше се на манипулации, сподели майка й. Още в девети клас момичето категорично казало, че ще научи английския, но няма да продължи с него, а ще стане учителка. Обича много децата, а решението за избор на професия станало още по-категорично, след като правителството обеща двоен ръст на възнагражденията в бранша.

 Във Велинград има доста възможности за работа, а и на последната родителска среща директорът на училището споменал, че много преподаватели се пенсионират и ако някой избере педагогиката, ще е с предимство при наемането на работа в учебното заведение. Така че мястото на Моника вече е почти уредено. За успех на приемния изпит тя разчита само на усилената подготовка в седми клас и наученото в клас по-късно. Според нея трошенето на пари по частни уроци е безсмислено, ако човек се готви сериозно в гимназията. В есето си за любовта, без която не можем, Моника наблегнала на любовните мъки в отношенията с нейните връстници.

 Дарина Димитрова от Харманли пък размишлявала по-философски - за овълчването в нашето време. Тя завършва природоматематическа паралека и също иска да стане учителка. Защото обичам децата и  понеже тати така каза, пошегува се момичето. Приятелката  Даниела пък съжали, че не се е сетила за хейтърството в интернет, а писала как стремежът към парите вече обезличава любовта. И за нея приемният изпит се оказа по-лесен от матурата в гимназията.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Източни танци
Изучаване на Английски
Пилатес упражнения за отслабване
Частни уроци по Математика Пазарджик
Подготовка за матура по Философия
Swing танци в София хоби
Упражнения Йога за начинаещи
Индивидуални уроци по Английски
Частни детски градини София Редута
Курс по Италиански София
Школа за Народни танци София
Бокс тренировки видео
Стандартни танци
Онлайн обучение по Английски език
Уроци по Арабски език Пловдив
Уроци по Бокс София
Курс по Английски език Пловдив
Езикови курсове Бургас
Уроци по Английски Варна
Уроци по Китара цена
Английски online уроци
Курсове по Английски Online
Уроци по Физика
Обучение по Психология в България
Йога Перник
Курсове за Счетоводители
Компютърна грамотност онлайн
Йога за начинаещи
Тестове по Френски език
Уроци по Латино танци
Детски школи по Футбол
История и цивилизация за 8 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ