+ Предложи новина
20.04.2021

Ловешката езикова гимназия отбеляза празника си с виртуален музей

  Първата в България езикова гимназия – „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч, отбелязa своя празник с откриване на виртуален музей, който ще представя живота в училището още от създаването му. Ловешката езикова гимназия е открита през 1950 година. Заради пандемията и тази година празникът на училището ще бъде отбелязан само в интернет чрез  виртуалния музей, който представя минало и настоящо, заяви директорът Радослав Хитов, който ръководи школото от 26 години. Дванайсетокласниците обаче тази година ще бъдат изпратени тържествено на 14 май, добави той. Миналата година най-престижното училище за изучаване на чужди езици в Северна България празнува 70-годишен юбилей, а върху стъпалата на старата сграда бяха изписани първите стихове от текста на песента "Клетва" от филма "Вчера" (1987 г.).

 Това е и единствената сграда в България, в която от 140 години (с малки прекъсвания) се изучава интензивно чужд език. Училището е наследник на Американското девическо училище от 1881 г., по-късно колеж, закрит през 1948 г. Любопитен факт е, че пансионът към училището е бил задължителен за всички ученици, включително от Ловеч, чак до 1966 година. Тогава градската отпуска е била за по няколко часа в сряда и в неделя.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ