+ Предложи новина
17.02.2021

Ликът на Петлешков грейна на фасадата на пловдивско училище, носещо неговото име

 Шестметров лик на Васил Петлешков украси фасадата на учебното заведение в район „Западен“ в Пловдив, чийто патрон е революционерът. 18 флакона спрей и половин ден работа на художника и скулптор Ангел Каравланов коствало обновяването на сградата, на което се радват и педагози, и ученици, а и целият квартал.

 Директорката Сийка Зрънчева се „заразила“ от идеята покрай колежката си Гергана Аврамова, която ръководи СУ „Христо Г. Данов“. Авторът вече е изобразил книжовника на сградата на школото в кв. „Гагарин“, а за радост на подготваците украсил и техния сектор с по-детски сюжети. Когато Зрънчева решила да „проучи“ художника и допълнително в интернет, се оказало, че той вече е разкрасил и пловдивската ДГ „Бреза“, и ОУ „Пенчо Славейков“ в Белащица. А щом се решила да го потърси в началото на миналата седмица, майсторял лика на Апостола върху фасадата на ОУ „Васил Левски“ в Хисаря.

 Още на следващия ден пловдивското ОУ „Васил Петлешков“ осигурило необходимата вишка, за да бъде изрисувано и то. За половин ден авторът не само че изобразил патрона, а предложил и начин да заличи графити в долната част на западната фасада на училището. Там на мястото на драсканиците вече е емблемата на школото – отворена книга и мотото: „И ние, петлешковци, сме горди с твоя огън да горим“.

 Тази година, когато се отбелязват 145 г. от Априлското въстание, е точно време да отдадем почит към нашия Петлешков, казва Сийка Зрънчева. Работата на художника се превърнала и във вълнуващо преживяване за учениците във време, когато пандемията е прекратила всякакви събития и е ограничила дейностите извън задължителния учебен процес. "Това изкуство може и да е спорно, но вече има своето място и намира път към децата", смята директорката. А, след като за седмица изрисувал 3 училища и 4 детски градини, Ангел Каравланов е категоричен: „Който ми каже, че не може да промени света, греши!“.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ