+ Предложи новина
09.02.2015

Левски и Баба Тонка влизат в новия буквар

Левски и Баба Тонка влизат в новия буквар

 Левски и Баба Тонка влизат в новия буквар за първокласници. Учебникът не е променян от далечната 2002 година и така се оказва, че вече 12 години хлапетата учат по един и същ морално остарял и неактуален буквар, пише "Монитор".

 Новото издание ще влезе в училищата от следващата учебна година, съобщи главният редакторът на едно от най-масовите издателства за учебници у нас Кина Андреева. Имената на Апостола на свободата и Баба Тонка присъстват в стихотворението „По река Дунав”, в което се казва „Високо горе е къщата на Баба Тонка – закрилница на герои. Там е идвал и Васил Левски. Реката помни онова далечно време”. „Целта ни беше в буквара да има текстове, които да възпитават патриотичното чувство у децата”, коментира главната редакторка на „Просвета”. Друга новост е, че в буквара са включени нови шест урока за упражнение по препоръка на учителите. Според тях в помагалото в момента липсват повече практически задачи, с които децата да упражняват четенето.

 Преподавателите са поискали още увеличаване на количеството на четивния материал и по-добро онагледяване на сричките и на т. нар. трудни звукове и букви. В помагалото има и нови уроци за метрото и площад „Свобода”. От следващата учебна година по нови учебници на издателство „Просвета” ще учат и четвъртокласниците по предметите „Човек и общество” и „Човек и природа”. Някои от текстовете са преработени така, че да са по-разбираеми за учениците. В учебника по „Човек и природа” вече има голяма карта на България, разтворена на две страници. "Това улеснява учениците от финансова гледна точка. Вече няма да им се налага да си купуват и носят отделно атлас”, коментира Кина Андреева.

 В учебника са включени и повече задачи с отворен отговор, на който учениците трябва да отговорят под формата на текст, а не просто да очертават кръгчета. Форматът на задачите са по подобие на тези от международното изследване за грамотност PISA. В учебника по „Човек и общество” пък е добавена темата за битката на цар Самуил при село Ключ заедно с илюстрация. Уроците са обновени и с исторически линии, на които учениците по-лесно да се ориентират за различните периоди. В урока „България – част от Европа и света” пък са включени имената на българи, които са прославили страната ни като най-добрия ни тенисист Григор Димитров, певицата Йълдъз Ибрахимова и художника Греди Асса. От предното издание на учебника са останали имената и снимките и на други бележите българи като цигуларя Васко Василев и оперната певица, покорила световните сцени, Райна Кабаиванска.

 Периодично издателствата правят известни промени по учебниците, които обаче в повечето случаи са козметични. По-радикални промени може да има чак след приемането на нов закон за училищно образование и нови учебни програми. Учебниците по “Човек и общество” на издателство “Просвета” за 3-ти и за 4-ти клас предизвикват негодуванието на родители, учители и специалисти в Добрич.

 Според тях представянето на историята на България е хаотично, няма никаква последователност и обяснение. Клъвнато е оттук и оттам и е събрано в 23 урока, от които само 4 обобщителни. Темите проследяват историята на България и съседните й цивилизации от траките до НАТО и Европейския съюз. В учебника има общо 47 нови понятия. Сред тях са мисионери, папа, православие, католици, патриарх, екзархия, мисионери, Висока порта, реформатори, летописи, кръстоносци, водачи и т.н. Много „интересно” е обяснено понятието корупция. Това е „нарушение на закона, свързано с вземане на подкуп, което вреди на обществото”. А какво е подкуп, пита веднага четвъртокласникът. Превратът е „сваляне на законно избрано правителство с насилие”. Съветският съюз пък е „държава, наследник на царска Русия. Под негов натиск в цяла Източна Европа се установява комунистически режим” (стр. 59), без да е ясно какво точно е комунизъм, посочват факти учители от 4-ти клас.

Източник: Новини БГ

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски език за 3 клас
Клуб по Спортни танци Пловдив
Курсове Руски език Варна
Курсове по Уеб Дизайн
Уроци по Немски online
Уроци по Английски език Бургас цени
Курсове Немски език Варна
Уроци по Плуване за деца в Русе
Курсове по Шведски език
Индийски танци Варна
Математика 4 клас презентации
Народни танци София център
Да научим Английски
Испански език уроци
Онлайн курсове по Немски
Матури Английски
Учител по Български език
Частни уроци по Литература Враца
Плуване деца София
Разговорен Английски
Английски език граматика
Гръцки език уроци
Школи по Народни танци София Младост
Изучаване на Английски
Хип Хоп танци София Младост
Фитнес тренировки за отслабване
Езикови школи София Младост
Испански уроци
Балетна школа София финес
Тренировки по Футбол за деца в Пловдив
Курс Английски Сугестология
Испански език уроци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ