+ Предложи новина
28.06.2018

Лекар от Ихтиман показа грамотността на ромски седмокласници

Лекар от Ихтиман показа грамотността на ромски седмокласници

  Лекар от Ихтиман направи собствен експеримент и даде елементарни задачи по математика и български език на ромски ученици в 7 клас. Оказа се обаче, че те не могат да четат и пишат дори прости изречения като "Днес времето е слънчево".

 "Изненадата ми беше много голяма, защото това са деца, които кандидатстват за професионална гимназия, но не са в състояние да прочетат, напишат и сметнат нищо. Това са познания по български език на ниво детска градина", коментира д-р Виктория Чобанова. Според нея грешката е системна и не смята, че учителите имат конкретна вина, защото работят в зададената им рамка. По думите на д-р Чобанова на преподавателите не се дават инструменти, с които да задължат дете, което не желае да учи и да посещава училище. "Това е четвърто поколение неграмотни. Това дете книга не е виждало преди да стъпи в училище. Тези деца са в училище, защото ако не са, техните родители няма да получават детски надбавки", каза още тя.

 Д-р Чобанова е изпратила писмо до Министерството на образованието и науката след своя експеримент, но все още не е получила отговор. "Това не е нещо ново, в последните 10 години тези процеси са по-видими. Това не се отнася само до ромските деца. Голяма част от българските ученици са функционално неграмотни", посочи от своя страна психологът и блогър Огнян Исаев.

 Според него част от децата не посещават предучилищни групи и това е също е част от проблема. Проблемът е в системата, не в децата, убеден е той. Исаев е на мнение, че стратегията за интеграция на ромите не се изпълнява от никого и не може да изискваме нещо повече от реалността. Това е базата, която е налична като ресурс, капитал и възможности, смята той. Психологът не се съгласи с твърдението на д-р Чобанова, че има четвърто поколение неграмотни сред ромите. Не е съгласен и че учителите нямат инструменти и различни методики в работата си с децата. По думите му трябва да има индивидуален подход към всяко дете. "Висшите училища са пълни с неграмотни хора и това не са само роми", отбеляза Огнян Исаев в "България сутрин".

Източник: www.bgonair.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Немски за начинаещи онлайн
Хип Хоп за деца в София
Частни уроци по Английски език Варна
Индивидуални уроци по Народни танци
Курсове за Маникюр Пловдив
Народни танци Младост 3
Шри Шри Йога
Курсове по Английски в Пловдив
Курс Йога за начинаещи
Частни уроци по Литература Пазарджик
Уроци по Руски език София
Школа по Индийски танци
Курсове по Английски Русе
Ащанга Йога
Частни уроци по Биология Враца
Шофьорски курсове София
Народни танци Пловдив
Двустранно Счетоводство
Частна детска ясла София Лозенец
Клуб по Спортни танци Варна
Уроци по История за 8 клас
Уроци по Италиански София
Изучаване на Италиански език
Уроци по Хип Хоп танци онлайн
Латино танци нови групи
Руски език за деца
Салса танц
Курс по Счетоводство на предприятието
Латиноамерикански танци
Салса Плевен
Интензивни курсове по Немски език
Школа по Ориенталски танци Стара Загора
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ