+ Предложи новина
29.06.2016

Къща музей "Иван Вазов" показва сърцето на Патриарха на българската литература

Къща музей

  Стъкленицата със сърцето на Иван Вазов ще бъде показана от 2 до 9 юли в къщата-музей на поета в София, където се съхранява, но не е излагана от 25 години, съобщиха от Националния литературен музей. На 9 юли - рождения ден на поета, ще бъдат поднесени венци и цветя в 11.00 ч. пред паметника на Вазов на ул. "Г. С. Раковски" в столицата. От литературния музей отбелязват, че Домът на Вазов още приживе на поета се превръща в поклонническо място за българите, остава си такова и до днес - посещава се от стотици деца и хора, които искат да се потопят в съхранената атмосфера. Идват и мнозина, обзети от всевъзможно, често нездраво любопитство, за да разпитват за твърде личните подробности, с които обраства всеки национален мит, какъвто несъмнено е и Иван Вазов.

 Мнозина задават въпроса за смъртта на поета и за сърцето му, запазено в стъкленица. От музея са сигурни, че Иван Вазов издъхва в семейната трапезария от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година. Сестра му Въла Вазова е описала подробно последните мигове на поета. На следващия ден при направената от д-р Кубрат Каракашев в присъствието на д-р Стоянов аутопсия, сърцето и мозъкът са затворени и съхранени в стъкленици, тялото е балсамирано и изложено за всенародно поклонение в храма "Света Неделя" от 24 до 28 септември.

 В навечерието 166-годишнината от рождението на поета и по случай 90-годишния юбилей на къщата-музей, от Литературния музей искат да удовлетворят това любопитство. Те отбелязват, че с това събитие, едва ли ще сложат край на "множеството спекулации и непочтителния интерес към живота и смъртта на Иван Вазов, който продължава да бъде "любим обект" и на жълтата преса, която описва, дописва, измисля и обругава кощунствено живи и мъртви". Желанието ни е различно и навярно е в съгласие с желанието на Вазовите близки и съвременници, които са взели решението да запазят и част от тленната плът заедно с нетленността на Словото, отбелязват от Националния литературен музей.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Френски език Стара Загора
Латиноамерикански танци
Испански курсове
Уроци по Математика София Младост
Испански език за начинаещи
Тренировки по Волейбол за деца
Частна детска градина София Бъкстон
Уроци по Народни танци София Люлин
Клубове по Спортни танци Стара Загора
Модерен Балет Варна
Компютърна грамотност книга
Уроци по Немски език София
Уроци по Немски език онлайн
Уроци по Плуване за възрастни в Пловдив
Изучаване на Английски език
Езикови школи Пловдив
Урок по Английски за начинаещи
Сугестопедични уроци по Английски език
Уроци по Плуване в Пловдив
Курсове по Испански език за деца
Клуб по Спортни танци Хасково
Уроци по Математика Бургас
Курс Английски Варна
Swing танци Пловдив
Тренировки по Волейбол Пловдив
География на България
Курсове за Козметика
Народни танци за деца в Бургас
Курс по Турски
Йога за бременни
Индийски танци уроци
Yoga mandala
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ