+ Предложи новина
09.06.2021

Квестори са подменили диктовката на НВО след 4 клас

  Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за четвърти клас, което се проведе на 27 май т.г. В шест училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от Министерството на образованието и науката /МОН/ аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове, съобщиха от пресцентъра на МОН.

 След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл. Петима квестори от Основното училище "Стоян Михайловски" във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари т.г.

 За неосъществен контрол и допуснати нарушения със "забележка" е наказан директорът на Основното училище "Св.Св.Кирил и Методий" в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст.

 В столичното 159-о Основно училище "Васил Левски" изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание "забележка". На директора на училището е наложена финансова санкция. Диктовката е подменена също в Основните училища "Атанас Манчев" в Айтос и в село Богданица, област Пловдив, както и в Средното училище "Алеко Константинов" в Луковит. Там предстоят проверки. В хода на оценяването на писмените работи са установени също диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста. В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали заедно със знаците за пауза при четене.

 Оценката от изпита по български език и литература в четвърти клас служи за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище, информират от МОН.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по БЕЛ за 7 клас Варна
Частни детски градини Лозенец София
Уроци по Информатика Варна
Балетни школи в Стара Загора
Уроци по Арабски език София
Интензивни Курсове по Френски
Нива Английски
Латино танци София Младост
Народни танци Пловдив Кършияка
Английски език за деца онлайн
Частни уроци по висша Математика Варна
Уроци по Плуване за деца София
Тестове Английски език
Народни танци в Младост
Частни уроци по Литература Враца
Курсове за Козметик
Есе по География
Курс Немски Бургас
Материали за Балет
Уроци по Плуване за възрастни Бургас
Тренировки по Тенис на маса Бургас
Компютърна грамотност онлайн
Бокс тренировки Русе
Школа по Английски за деца
Частни детски градини в Бели брези
Салса Пловдив
Зумба за начинаещи
Swing танци в София хоби
Езиков курс по Немски език
Фризьорски курсове София
Салса клуб София
Гръцки език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ