Регистрирай се
+ Предложи новина
09.06.2021

Квестори са подменили диктовката на НВО след 4 клас

  Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за четвърти клас, което се проведе на 27 май т.г. В шест училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от Министерството на образованието и науката /МОН/ аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове, съобщиха от пресцентъра на МОН.

 След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл. Петима квестори от Основното училище "Стоян Михайловски" във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари т.г.

 За неосъществен контрол и допуснати нарушения със "забележка" е наказан директорът на Основното училище "Св.Св.Кирил и Методий" в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст.

 В столичното 159-о Основно училище "Васил Левски" изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание "забележка". На директора на училището е наложена финансова санкция. Диктовката е подменена също в Основните училища "Атанас Манчев" в Айтос и в село Богданица, област Пловдив, както и в Средното училище "Алеко Константинов" в Луковит. Там предстоят проверки. В хода на оценяването на писмените работи са установени също диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста. В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали заедно със знаците за пауза при четене.

 Оценката от изпита по български език и литература в четвърти клас служи за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище, информират от МОН.

Източник: www.dariknews.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове за Фризьор Бургас
География матура
Модерен Балет мнения
Лицензирани курсове по Маникюр ноктопластики
Латино танци София цени
Курс по Немски Бургас
Тест по География и Икономика за 5 клас
Дискусия Счетоводство
Уроци по Немски език за начинаещи
Курсове по Немски Пловдив
Курс по Немски език Русе
Немски език a1
Компютърна грамотност онлайн
Модерен Балет София
Уроци по Руски език София Младост
Немски онлайн
Курс Бизнес Английски
Уроци по Народни танци Шумен
Уроци по Химия Бургас
Компютърна грамотност
Танци Хип Хоп
Частни уроци по Литература Хасково
Спортен център София
Частни уроци по Руски език Пловдив
Йога за начинаещи
Индивидуални курсове по Английски
Курсове Английски език Пазарджик
Уроци по Английски Варна
Немския език
Латино танци за деца Варна
Азбуката на Английски език
Школа по Английски език Плевен
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ