+ Предложи новина
29.05.2020

Квестори и зрелостници ще преминат онлайн инструктаж за тазгодишните матури

  Онлайн инструктаж на зрелостниците и квесторите, които ще следят за реда в изпитните зали, ще трябва да направят училищните директори до петък. Самите те днес получиха виртуални напътствия за организацията на матурите от Регионалното управление на образованието на база на разписаните от просветното министерство нови правила във връзка с пандемията.

 Зрелостниците ще се явяват на матура с маска или шлем, разрешено е да имат и ръкавици. За да могат да влязат в класните стаи, те трябва да носят също бележка за допускане до ДЗИ, която ще получат по електронен път, както и документ за самоличност. Раздаването на бележките започна от днес и ще продължи до 29 май. В момента все още текат поправителните и изпитите за промяна на оценката, които трябва да приключат най-късно до 28 май. Училищата с по-малко ученици са разпечатали служебните бележки и дават възможност за избор, но според правилата изпращането е по електронен път. Няма изрично изискване служебната бележка да бъде разпечатана, 12-класникът може да я покаже на входа и през мобилния си телефон. Него обаче, както и други лични вещи, ще трябва да остави в прозрачен плик с етикет с името си, когато влезе в изпитната зала

 Директорите имат ангажимент да осигурят резервни маски в случай, че има зрелостници, които са забравили личните си предпазни средства. Добре е да са снабдени и с химикалки, пишещи с черен цвят, каквито трябва да носят зрелостниците. Ако ученикът използва служебна химикалка, то тя остава за него. За да се презастраховат, школските шефове възнамеряват да изпратят инструктажите на имейл адресите на абитуриентите и на квесторите, след което да направят и онлайн среща. Няма гаранция, че всичко, което е написано, ще бъде разбрано от децата и колегите, така че даваме възможност да си зададат въпросите, за да няма изненади на самия изпит, коментираха директори.

 В училищните дворове трябва да бъдат обособени пространства за разпределяне на чакащите да влязат. На всеки вход следва да има осигурено медицинско лице, тъй като няма да се допускат 12-класници с грипоподобни симптоми. Другото изискване е осигуряването на дезинфектанти. За да спазят противоепидемичните мерки, директорите не бива да допускат струпване на ученици в коридорите и санитарните помещения. В изпитните зали абитуриентите ще са разпределени на метър и половина разстояние, като в един кабинет не бива да има повече от 10. Помещенията трябва да се проветряват периодично по време на изпита. Абсолютно забранена е и размяната на лични вещи и пособия. Камери за видеонаблюдение ще има не само в залите, но и в кабинетите, където ще се размножават изпитните материали.

Източник: www.u4avplovdiv.com

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ