+ Предложи статия
12.06.2016

Кунева: Ромските деца са български деца, но показват лоши резултати

Кунева: Ромските деца са български деца, но показват лоши резултати

  Имаме решен проблемът с учебниците, имаме добре проведени матури, въпреки апокалиптичните прогнози, имаме закон за висшето образование, готвим стандартите за училищното образование, представяме стратегията за научни изследвания, акредитира се оперативната програма. Така Кунева обобщи свършеното от нея и екипа от поемането на поста. Изводите от матурите и изпитите в седми клас са, че ножицата между много добрите и много лошите оценки се отваря, а това означава и демографска промяна. Не можем повече да си затваряме очите, че децата от ромски произход имат по-лоши резултати. А това са български деца, български граждани и ние трябва да положим усилия те да се реализират, категорична беше тя. Важно е да кажем, че имаме проблем с неравенството – броят на тези, които не могат, които са на дъното на знанието, е изключително голям и това е проблем в цялата Европа и света. Нашата задача е да няма изхвърлени от системата деца. Много се надявам, че със закона от август ще се даде нов тласък, каза още тя. В него са предвидени допълнителна подкрепа и индивидуални занимания за деца с трудности, заяви още Кунева.

 По думите ѝ добрите ученици също трябва да са стимулирани от системата, тук в България, за да не ги как отиват в да учат в чужбина и да се реализират някъде където има по-добра наука и икономика. Кунева коментира, че „децата на Орешарски“ е фраза извадена извън контекста. Факт е, че през 2013 г. е имало сигнал от изпитите, че децата в четвърти клас тогава имат трудности и това е станало отново видно сега, когато те са завършили седми клас. Изключително много уважавам г-жа Клисарова, но тя, както и служебните министри действаха с много кратък хоризонт на действие. Затова именно е важна стабилността – за да можем да направим план и да го следваме устойчиво, каза още Кунева. БСП да спрат с двойните стандарти, коментира тя по повод критиките на левицата за пенсионирането на директори. Не може едновременно да си против вдигането на пенсионната възраст, а в същото време да протестираш, че хора, достигнали пенсионна възраст ще отидат в заслужен отдих. Това е политическо позициониране, но се превръща в опозиция на образованието, каза още тя.

  Според Кунева системата ще търси активно и ползва богатия опит на пенсионираните директори. "Обмисляме вариант, при който следващата година те да бъдат ангажирани да предадат опита си на своите наследници. Наш дълг е да дадем път на младото поколение са встъпи в управленски позиции, но и да използваме добрите умове на България, както сегашните директори в пенсионна възраст несъмнено са", каза още вицепремиерът. Кунева отново посочи, че критиките на БСП за цената на учителския събор са нелепи. Ще струва около 100 хиляди лева на бюджета на МОН, несериозно е за такива пари да се говори за увеличение на заплатите. Това би било еднократно по 1 лев. Това не е семинар, това е събор, с който да отбележим началото на просветната реформа и надявам се на успешни десетилетия в българското образование. Да си кажем, че сме сила и че можем – причината, поради която се събират хората в цивилизованите общества, коментира още образователният министър.

 Според нея обществото трябва да започне наново да разпознава учителското съсловие като гръбнак на нацията. По думите ѝ плановете за образователна реформа трябва да са съобразени и тенденциите в ЕС. Кунева припомни, че вчера Европейската комисия излезе с 10 мерки за стимулиране на уменията и компетенциите в Съюза, след статистиката, че 70 млн. европейски в работоспособна възраст имат нулеви дигитални умения. Дебатът е повече от добре дошъл, важно е, че си вършим работата прозрачно и с активни действия, обобщи Кунева.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Испански език
Йога София център
Немски училища в София
Народни танци Варна
Изучаване на Немски език онлайн
Учене на Френски език
Зумба танци в Сливен
Тренировки по Баскетбол в Бургас
Школа за Модерни танци Бургас
Футбол за деца в София
Индивидуални уроци по Фотография
Уроци по Английски Овча Купел
Урок по Английски език за начинаещи
Нива по Английски
История на България
Народни танци София Бели брези
Латиноамерикански танци Самба
Уроци по Турски език София
Курсове Руски език Бургас
Частна детска ясла София Борово
Английски език урок 1
Курс по Английски език Пловдив
Курсове по Турски
Уроци по Салса онлайн
Гръцки език за напреднали
Школи по Математика Варна
Немски език уроци Варна
Уроци по Плуване за деца в Перник
Индивидуални уроци по География
Курс Италиански език
Йога Медитация и Пилатес
Ноти за Пиано за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ