+ Предложи новина
22.03.2016

Кунева: Промяната в образователния закон е специалното място, отделено на учителя

Кунева: Промяната в образователния закон е специалното място, отделено на учителя

  Милион и половина лева е определило Министерството на образованието и науката за учебните заведения в страната, които нямат охрана. Това съобщи в Кюстендил вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Тя уточни, че ще бъдат изградени огради, там където липсват, ще бъдат монтирани камери и ще бъде въведен пропускателен режим. "Мисля си, колко по-различен можеше да бъде животът, ако нямаше нужда да се прави това и тези 1,5 млн. лв. бяха отишли за компютри или за здравословни храни на децата, например", каза Кунева. Тя посочи, че за съжаление нашето общество в момента поражда агресия и допълни, че училището не може да бъде остров и то отразява действителността, в която децата живеят. "Само камерите и оградите едва ли ще помогнат. Ние имаме и наказателна санкция - и за лекари, и за учители. Дори и да направим училищата сигурни, ако обществото навън не е такова, няма да постигнем резултатът, за който мечтаем", добави вицепремиерът. 

 Кунева посочи, че 60 процента от учебните заведения в страната имат системи за сигурност. Тя допълни, че на 28 март й предстои среща с ръководството на МВР, за да може съвместно да се направи и средата около училищата безопасна. Кунева допълни, че сигурността в учебните заведения е на първо място. На среща с директори на училища и преподаватели от регион Кюстендил, която вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева определи като 45-минутен открит урок, бяха обсъдени учебниците, авторството им, колко време да се използват и други актуални въпроси на образователната реформа. След среща с учители от първи до четвърти клас, те казали, че децата предпочитат да пеят Добри Чинтулов вместо да го учат като литературно произведение.

 Има много възможности и трябва с открито сърце и с достатъчно добронамереност да тръгнем по пътя на образование, което е за 21 век. Децата ни са много умни, учителите - също и ще бъде грехота, ако не използваме тази възможност, каза Кунева. Тя посочи, че би искала да има повече така нар. иновативни училища. Това са училища, които се определят като такива, след като докажат пред МС, че могат да го направят. Те са съобразени със специалния талант и със специалните възможности на децата, с методите, по които им се преподава. Тези училища наистина променят системата, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието. По думите й, голямата промяна в образователния закон е специалното място, отделено на учителя и уточни, че за нейния мандат това ще бъде център на усилията й.

 Не става въпрос само за чисто материалните стимули. За пръв път, когато се пенсионират, учителите ще имат право на определен брой заплати. По-важно е обаче, че учителят ще има повече свобода и понякога това изглежда плашещо за някои учители и преподаватели дали ще намерят най-точния начин да усвоят тази свобода според учебниците, каза Кунева. Всяко начало е трудно. В началото има голяма съпротива, а после, когато нещата потръгнат, всички съжаляват, че не са направили повече и не сме го направили по-рано, каза министърът.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ