+ Предложи новина
15.09.2016

Кунева: Образованието е нашето бъдеще. На добър час на всички, на цяла България!

Кунева: Образованието е нашето бъдеще. На добър час на всички, на цяла България!

  66 611 деца за първи път ще чуят училищния звънец и ще прекрачат училищния праг утре, 15 септември, съобщиха от пресцентъра на МОН. През миналата година първокласниците са били 67 503. По прогнозни данни на регионалните управления по образование броят на учениците от 1 до 12 клас през новата 2016-2017 учебна година ще е 719 405. През миналата година в дневна форма на обучение са били включени 718 370 ученици.

 Поради демографската криза през новата учебна година се закриват 27 училища. Най-много са основните училища – 12, следвани от началните училища и професионалните гимназии.

 Вицепрмериерът и министър на образованието Меглена Кунева заяви при откриването на новата учебна година в 22-ро средно училище в София, че ще работи с представители на Министерството на здравеопазването, за да няма повече фалшиви бележки за извинения на отсъствията на учениците. Тя уточни, че ще се посъветва дали бележките да бъдат съпроводени с някакъв допълнителен документ или истинността им да се гарантира по друг начин, предаде БНР. "Образованието е нашето бъдеще. На добър час на всички, на цяла България", пожела по-рано министърът на образованието.

  Със започването на мащабна реформа в образованието целта на Кунева била да не допуска хаос. Тя припомни, че февруари месец, когато е поела Министерството на образованието, е нямало стандарти, без които законът не можело да се приложи. Учебните планове също не могат да се приложат без тези стандарти, допълни Кунева. В момента има 15 стандарта, три от тях не са необходими за започване на учебната година, а ще се обсъждат успоредно с бюджета на страната.

 "Ние успяхме да наваксаме закъснение от 6 месеца. Сега имаме учебник по история, всички учебници са пристигнали в класните стаи, днес продължава тяхното раздаване. Няма да има смяна по средата на годината. Ако нещата вървяха бавно и без натиск, ние щяхме да имаме учебник по история в края на годината. Няма смяна на буквара, защото беше невъзможно да излезем с нов буквар. Спокойно, децата ще се научат да четат така, както поколения преди това и няма никакви основания за притеснение", заяви Кунева, предаде Фокус. Министерството на образованието и учителите наистина извършиха подвиг, изтъкна тя. "Да се подготвят 15 малки закона, плюс останалите наредби в рамките на няколко месеца, да се убедят издателите да работят денонощно, учителите да четат, за да оценят учебниците - всички показаха, че за българското образование са готови да направят много", подчерта Меглена Кунева.

 Образователният министър внесе разяснение по отношение на проблема с липсата на учители. "В началото на август наистина имаше 1400 свободни места за учители. Сега те са в пъти по-малко. До днес не са заети 80 бройки за учители за целодневно обучение в училищна група. Свободни са 68 места за начални учители, 63 за преподаватели по английски език, 48 - за възпитатели в общежития и 36 за ресурсни учители. Излязлата информация за 1000 незаети бройки всъщност включва предучилищна възраст, хореографи, логопеди, психолози, т.е. нямаме 1000 липсващи учители", отбеляза Кунева.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частна детска градина София Младост 4
Частни уроци по Математика Пазарджик
Индивидуални уроци по Английски Бургас
Езиков център Пловдив
Салса Варна
Частни уроци предлага частни уроци по Испански
Уроци по Китайски език София
Курсове по Рисуване Варна
Курс по Счетоводство София
Йога начинаещи
Курс по Готварство
Обучение по Информатика
Курс по Италиански език Бургас
Уроци по Биология за 9 клас
Курсове по Английски език
Балетна школа София Модерен Балет
Тестове за матура по БЕЛ
Разговорен Английски онлайн
Народни танци в Младост 3
Английски език онлайн
Частни уроци по Немски език София цени
Курсове за Маникюр Пловдив
Курс по Гръцки
Езикови школи София Немски език
Немски език за начинаещи
Компютърни курсове Бургас
Оперативен Счетоводител
Литература теми
Школи по Английски език Стара Загора
Уроци по Бокс София
Гръцки език Пловдив
Частни уроци по Български език и Литература София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ